prvi put na skijama

Sve što morate znati o djeci i skijanju - Šal je strogo zabranjen!

Foto: Sport4you.hr
sport4you (1)
Foto: Sport4you.hr
sport4you (1)
Foto: Sport4you.hr
sport4you (1)
26.11.2012.
u 10:07
- Djeci u principu ništa nije teško. Prihvaćaju stvari od sebe, a da ni ne znaj što rade. Sve polove kroz igru najprije na ravnom.
Pogledaj originalni članak

Strastveni ljubitelji skijanja neće čekati dugo da i svoje najmlađe upute u ljepote tog zimskog užitka. Kada je pravi trenutak za učenje skijanja za djecu, najviše ovisi o samom djetetu. Iako neki roditelji svoje klince stave na skije i prije negoli su ovi naučili stajati, a kamoli hodati, dijete u dobi od tri ili četiri godine već je spremno za prve skijaške korake.

Roditelj trener ili škola skijanja?

No, kako naučiti dijete skijanju? Dvije su opcije. Dobro utreniran roditelj može odlučiti sam poučiti dijete. Za to je potrebno puno strpljenja, najprije, i dovoljno skijaškog umijeća. Ako se odlučite sami učiti dijete skijati, morate znati da se odričete skijanja. Ili barem skijanja u društvu jer će jedan od roditelja morati biti s djetetom dok drugi skija.

Većina svjetskih skijališta opremljena je baby stazama i ski liftovima za najmlađe, a prije rezerviranja skijališta najbolje je prethodno se raspitati o mogućnostima i uvjetima. Školu skijanja ili individualne sate možete dogovoriti na licu mjesta, no jednostavnije je sve uglaviti prije polaska u planine.

Pratite vremensku prognozu

Bez obzira odlučili se "glumiti" trenera skijanja ili uplatiti školu ili vrtić za svoje dijete, postoje zamke koje ćete lako izbjeći u par sljedećih savjeta. Kako pripremiti dijete za snijeg, upitali smo Vedrana Šopreka, voditelja škole skijanja sport4you.

- Za početak, bitno je da roditelj prati prognozu i da ne zabundavaju dijete. U svakom slučaju najčešća greška "nafilavanje" čarapa, ne treba sto pari čarapa, skijaška cipela dovoljno je topla, a kad djetetu navučete tri para termo čarapa noga se uznoji i kad se dijete smiri dolazi do pothlađenja, kaže Šoprek.

Ispod skijaškog odijela dovoljno je djetetu obući štrample, tajice, skijaški donji veš, a za gornji dio dijete treba obući sukladno prognozi. Ako je minus 15 dijete treba obući deblje, ako nije ne jer će doći do znojenja i kasnije pothlađivanja, savjetuje ovaj učitelj skijanja s višegodišnjim iskustvom.

Djetetu bi dobro staviti potkapu, tzv. buff. Riječ je o marami koju dijete može držati preko lica. Šal je apsolutno zabranjen.

Ništa im nije teško

Treba pripaziti i na veličinu rukavica. Nije dobro kupovati rukavice za sljedeće četiri godine jer ako je rukavica prevelika, ne funkcionira previše. Preporučuje se djetetu nabaviti i skijaške naočale.

Kako djeca savladavaju umijeće skijanja, upitali smo ga.

- Djeci u principu ništa nije teško. Prihvaćaju stvari od sebe, a da ni ne znaj što rade. Sve polove kroz igru najprije na ravnom.

Skijanje se preporučuje najranije od tri godine. Ako je dijete motorički samostalno, ako je imalo sportski tip, može krenuti. Naravno, neki roditelji iskusniji skijaši djecu stave na skije čim prohodaju.

Tako je i Vedran sina koji je lani imao godinu i četiri mjeseca. No, sve je dobro dok je bio na skijama, a sve ostalo bilo je, prisjeća se, problem, nositi skije, hodati u pancericama.. No sve je individualno pa treba pratiti je li dijete zainteresirano za skijanje.

Ne očajavajte ako dijete ne dijeli vašu strast. Godit će mu već i sam boravak na snijegu i svježem planinskom zraku. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.