Svjetski dan tjestenine

Talijani otkrili nekoliko zlatnih pravila za kuhanje tjestenine: Slijedite ih i uvijek će ispasti savršeno

Foto: Shutterstock
Talijani otkrili nekoliko zlatnih pravila za kuhanje tjestenine: Slijedite ih i uvijek će ispasti savršeno
25.10.2021.
u 10:27
Nikada, ali baš nikada nemojte lomiti špagete i dodavati ulje u vodu.
Pogledaj originalni članak

Tjestenina, tradicionalna talijanska namirnica koja dolazi u čak 600 različitih oblika danas slavi svoj dan! Mnogi misle da je kuhanje iste jednostavan posao s kojim ne možete pogriješiti, ali Talijani tvrde da itekako možete. Neke, naizgled, sitne pogreške tijekom kuhanja mogu potpuno upropastiti jelo čak i ako je umak napravljen vrhunski. Oni se drže nekoliko zlatnih pravila i preporučuju svima da ih slijede, pa ih pročitajte prije nego krenete u kuhinju.

Ulje u vodu - jedno veliko ne!
Prva stvar koju ne biste trebali raditi je dodavati ulje u vodu u kojoj kuhate tjesteninu. Ulje se odvaja i pluta na vodi, pa zamisao da se spriječi lijepljenje tjestenine neće biti ostvarena. Također, nakon što kuhanu tjesteninu ocijedite, ulje će se zalijepiti za nju što će spriječiti zadržavanje umaka na njoj, a to ne želite.

Čekajte da voda zavrije
Ako se želite držati pravila 'al dente' kod kuhanja tjestenine onda je od velike važnosti čekanje da voda zavrije. Kipuća voda će pretvoriti škrob u neku vrstu želatine i tako je učiniti lakše probavljivom, prenosi The Lokal.

Sol tek nakon što voda zavrije
Dodate li sol hladnoj vodi, odgodit će se vrijeme potrebno vodi da dosegne točku vrenja. Međutim, kad se ubaci u kipuću vodu, sol će povisiti temperaturu i voda će tada biti iznimno vruća - idealno za kuhanje tjestenine.

Talijanski kuhari: Zbog jedne pogreške umak za tjesteninu vam ne ispada savršeno

Foto: Getty Images
Šalša, umak od rajčice
Foto: Getty Images
Šalša, umak od rajčice
Foto: Getty Images
Šalša, umak od rajčice
Foto: Getty Images
Šalša, umak od rajčice

Ne lomite špagete, baš nikad
Špagete i slična tjestenina nisu toliko dugačke bez razloga, već da bi se mogle dobro omotati oko vilice i obložiti umakom. Lomljenjem uništavate njihovu namjenu.

Što zapravo znači 'al dente'?
Ovaj pojam čuli ste sigurno bezbroj puta i znate da on označava savršeno kuhanu tjesteninu, ali kako znati da je došla do te točke tijekom kuhanja? U talijanskom jeziku postoji još jedan pojam koji se naziva 'punto verde' što u hrvatskom znači 'zelena točka'. To je tanka crtica ili točkica koju možete vidjeti kada komad tjestenine prepolovite na pola. Trebala bi biti bljeđa od ostatka. To znači da je tjestenina 'al dente'.

Ne ispirite je nakon kuhanja
Velika pogreška je kada na kraju kuhanja tjesteninu ispirete vodom. Tako uklanjate škrob s njezine površine koji pomaže da se tjestenina dobro sljubi s umakom.

Umak neka već bude spreman
Jednom kuhanu tjesteninu dodajte odmah u već gotov umak, uključite štednjak i pirjajte par minuta. Ako je umak pregust, dodajte mu malo vode u kojoj se kuhala tjestenina - ona sadrži obilje škroba, obogaćuje okus umaku i pomaže mu da se bolje zalijepi se za tjesteninu.

Kako pravilo ocijediti tjesteninu? Ovaj video izazvao je burnu raspravu!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Slatka_Dalmatinka.
Slatka_Dalmatinka.
13:17 25.10.2021.

najbolja mi je tjestenina sa školjkama...spaghetti alle vongole...vrh!

DM
drazen.muhvic
11:29 25.10.2021.

Treba pitati stručnjakistu Gordona Ramseya kako se zapravo kuha tjestenina. Po njemu bi omjer vode i ulja trebao biti podjednak... Ne znači ako si chef i znaš pripremati kerefeke da si i dobar kuhar...

Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
18:16 25.10.2021.

Clanak za budale. Dovoljno sam zivio u Italiji da mogu slobodno da kazem: nacina na koji se tijestenina kuha, i sa kojim zacinima, ima toliko koliko ima talijana. Sto se mene tice, sto je jednostavije, to je bolje.