TBF-ovci pjevaju: Ljudi, eto me doma, na meterinoj spizi...Drugim riječima, nema do one domaće kuhinje naših majki i baka koji mirišu na djetinjstvo. I koje ste rijetko kada uspjeli sasvim i ponoviti. Ili ipak jeste? Talijanski kuhari tvrde kako je jedna ključna pogreška u pripremi omiljenog umaka od rajčice za tjesteninu, riječ je, naravno o "šalši".
Nije riječ o bijelom vinu, češnjaku, "tajnom sastojku", već jednostavno o - maslinovom ulju. Mnogi koji se "boje masnoća", štede kada je riječ o maslinovom ulju koje treba dodati u umak kako ne bi bio masan. Upravo u tome se krije pogreška zbog koje "savršeni umak" od rajčice nije kao onaj naših nona, tvrdi talijanska kuharica Emiliana Livi, koja radi u poznatom talijanskom restoranu Trattoria del Moro u regiji Umbrija.
“Kvalitetno maslinovo ulje temelj je svakog talijanskog jela. Ne samo da pomaže konzistenciji umaka već obogaćuje i njegov okus!"
Livi pojašnjava kako koriste isključivo domaće maslinovo ulje, organsko, bez pesticida. I koriste ga u obilato jer je dobro za zdravlje. Kako bi vaš umak bio savršen, svakako koristite dvije do tri jušne žlice maslinova ulja za dvije osobe. To neka bude mjera, savjetuje Livi.