Nutricionisti se slažu u jednome- uvijek jedite sezonsku hranu!
I može nam se učiniti da je to lakše reći nego provesti u djelo. Prema staroj indijskoj disciplini Ayurvedi dobro je u hladnije dane uzimati hranu koja zagrijava tijelo i obrnuto. Zato neka vaša prehrana uvijek prati promjene u prirodi i služi kao kvalitetan temelj uspješne prilagodbe tijela i psihe. Jeste li ikada ulovili sebe kako duže vremena pokušavate složiti neki zdraviji, zimski obrok, a ne znate od kojih namirnica? Možda će vam ovo pomoći....
- Češnjak, chili papričice, sjemenke gorušice i crni papar - pojačavaju probavnu vatru i zagrijavaju tijelo
- Crvena leća, med, svi mliječni proizvodi - zagrijavaju tijelo
- Kukuruz i kesteni su sezonska hrana koja je dobar izvor energije
- Mahunarke, cjelovite žitarice, krumpir, müsli su namirnice bogate magnezijem
- Mladi grah, lanene sjemenke, orašasti plodovi, proso, zob, heljda..- pomažu razvoju mentalnih sposobnosti i reproduktivne funkcije
Pravi zimski biser
„Smrdljiva ruža“ tj. češnjak, kako su ga u Grčkoj još nazivali, je jedan od najstarijih kultiviranih biljaka u svijetu. Danas je dokazano da češnjak sadrži 200-tinjak aktivnih tvari – bogat je eteričnim uljima koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijem, željezom, jodom, kalcijem, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline, enzime, polioze poput inzulina, adenozina i alicina. Ima izuzetno jaka antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva.
Snažan je antioksidans, djeluje protuupalno i odlično djeluje na imunitet.
Svakodnevno pojedite 2-3 režnja češnjaka. Vitamin C odlično je sredstvo u borbi protiv umora, kao antioksidans ima važnu ulogu u jačanju, imunološkog sustava, a ima ga u svom sezonskom voću: kiviju, mandarini, naranči, naru te povrću: bući i paprikama. Paprike sadrže čak četiri puta više vitamina C nego naranča.
>>Ma koliko bili gladni, ovih 7 namirnica izbjegavajte navečer