Najpoznatija vrsta maka jest vrtni mak koji je sirovina za proizvodnju nekih droga, a upotrebljava se i u kućanstvu za pripremu kolača. Najpoznatiji kolač od maka je makovnjača, no za one koji vole više okusa u kolaču tu su kocke od maka koje se mogu premazati domaćim pekmezom ili preliti glazurom od čokolade. Donosimo vam jednostavan recept za kolač od maka.
Kolač od maka
Sastojci:
Za tijesto:
3 jaja
200 g šećera
100 ml ulja
150 ml mlijeka
150 g pšeničnog glatkog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
150 g maka
Za premazivanje:
100 g džema od višnje
Za čokoladnu glazuru:
100 g čokolade
80 g maslaca
2 žlice šećera u prahu
3 žlice vode
Priprema:
1. Jaja i šećer pjenasto izmiješajte. Umiješajte ulje, a naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, mlijeko i mak.
2. Dobro izmiješanu smjesu izlijte u namašćeni i pobrašnjeni lim pa pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva oko 40 minuta.
3. Za čokoladnu glazuru rastopite čokoladu, vodu i šećer na pari. Kada dobijete glatku smjesu, maknite s pare i umiješajte rastopljeni maslac.
4. Pečeni kolač ohladite, premažite džemom od višanja i prelijte čokoladnom glazurom.
Vrijeme je džemova pa na trešnjevačkom placu možete potražiti domaći.
Kakva vražija jesen, ja sam još na moru.