UKUSNO I TOPLO

Topli kolač s makom za hladne jesenske dane

Topli kolač s makom za hladne jesenske dane
12.09.2019.
u 06:56
Temperature su se spustile i treba vam nešto da vas ugrije? Pogledajte ovaj recept za topli kolač od maka, savršen za jesenske dane.
Pogledaj originalni članak

Najpoznatija vrsta maka jest vrtni mak koji je sirovina za proizvodnju nekih droga, a upotrebljava se i u kućanstvu za pripremu kolača. Najpoznatiji kolač od maka je makovnjača, no za one koji vole više okusa u kolaču tu su kocke od maka koje se mogu premazati domaćim pekmezom ili preliti glazurom od čokolade. Donosimo vam jednostavan recept za kolač od maka.

Kolač od maka 

Sastojci:

Za tijesto:

3 jaja

200 g šećera 

100 ml ulja

150 ml mlijeka

150 g pšeničnog glatkog brašna

1/2 vrećice praška za pecivo

150 g maka

Za premazivanje:

100 g džema od višnje

Za čokoladnu glazuru:

100 g čokolade

80 g maslaca

2 žlice šećera u prahu

3 žlice vode

Priprema:

1. Jaja i šećer pjenasto izmiješajte. Umiješajte ulje, a naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, mlijeko i mak. 

2. Dobro izmiješanu smjesu izlijte u namašćeni i pobrašnjeni lim pa pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva oko 40 minuta.

3. Za čokoladnu glazuru rastopite čokoladu, vodu i šećer na pari. Kada dobijete glatku smjesu, maknite s pare i umiješajte rastopljeni maslac.

4. Pečeni kolač ohladite, premažite džemom od višanja i prelijte čokoladnom glazurom. 

 

Vrijeme je džemova pa na trešnjevačkom placu možete potražiti domaći. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZB
Zbegecani
11:38 12.09.2019.

Kakva vražija jesen, ja sam još na moru.