najbolje prija

Toplu čokoladu poslužite u narančastim šalicama

Foto: Arhiva VL
Toplu čokoladu poslužite u narančastim šalicama
04.01.2013.
u 13:05
Istraživanjem je otkriveno kakvo djelovanje ima narančasta boja na naš okus i doživljaj hrane i pića...
Pogledaj originalni članak

Najbolje prija topla čokolada poslužena u narančastim šalicama, zaključili su znanstvenici sa sveučilišta U Valenciji i Oxforda. Slatki napitak ispitanicima koji su ga pili iz bijelih, krem i crvenih šalica nije bio toliko ukusan.

- Boja posude u kojoj se poslužuju hrana i piće može pojačati pojedine karakteristike proizvoda kao što su okus i aroma - kazala je Betina Piqueras-Fiszman sa sveučilišta u Valenciji i dodala da bi njihova zapažanja mogla biti korisna u prehrambenoj industriji, piše Huffingtonpost.

Prethodna su istraživanja pokazala da žuta boja može pojačati percepciju okusa limuna kod bezalkoholnih pića, dok pića s hladnim bojama, poput plave izazivaju efekat gašenja žedi, više nego tople boje poput crvene. Pića ružičaste boje smatraju se slađima no što zaista jesu.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PA
paky4444
21:17 04.01.2013.

Ovo istraživanje je totalna glupost. Mani ne smeta boja, nego okus napitka.