Zanimljivo

Tost je tisuću puta bolji izbor od kruha. I to zbog ovoga...

Foto: Thinkstock
Tost
Foto: Thinkstock
Tost
29.06.2016.
u 13:00
Tisuću je puta bolji od kruha, dodaje se. Ali zašto je to tako ako je tost zapravo samo tostirani kruh?
Pogledaj originalni članak

Možete li zamisliti svoj obrok bez kruha?

Ta je namirnica jedna od najvećih otkrića čovječanstva. Bijeli, crni, kukuruzni, sa sjemenkama, kakav god preferirali, kruh je danas u gotovo svakom kućanstvu neizostavna namirnica.

Ali, kruh bi se trebao skriti pred tostom, piše Metro.

Tisuću je puta bolji od kruha, dodaje se. Ali zašto je to tako ako je tost zapravo samo tostirani kruh?

Na ovo pitanje znanost daje odgovor. Tijekom tostiranja, kruh prolazi kroz proces sličan karamelizaciji. Riječ je o kemijskoj reakciji između amino kiselina i šećera u kruhu, zbog čega tost ima znatno drukčiji i puniji okus, pojašnjava se.

Najbolji okus dat će tostiranje pri temperaturi između 110 i 170 stupnjeva, tada je kemijska reakcija brža i izvlači više vode iz kruha zbog čega je još ukusniji.

Ovo je doličan razlog da umjesto kruha jedete tost, navodi se.

Foto: Thinkstock

>>Pecite kruh sami, dvaput je jeftiniji

>>Je li ovo najjednostavnije tijesto za pizzu ikad? Potrebna su vam samo dva sastojka...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

LU
lunar777
15:51 29.06.2016.

Jedan od glupljih članaka. Kuda ide ovo novinarstvo... pa bakice na placu su pametnije od vas.

JZ
Jedan_Zagrepčanec
08:40 29.06.2016.

Ukusniji jest, ali nije bolji izbor jer je, upravo zbog tog postupka dodatnog prženja na visokoj temperaturi na kojoj malo izgori vrlo kancerogen, kao i svako drugo jelo koje se preprži.

NI
Nik123
17:49 29.06.2016.

A to sto kruh za tost ima rok trajanja po nekoliko mjeseci je isto bolje? Ima manje kemije u sebi i zdraviji je? I otkud tocno ova brojka 1000? Pravo istrazivacko novinarstvo.