Blagdansko doba bez kolačića je poput božićnog drvca bez ukrasa. Upravo je miris domaćih kolača jedna od prvih asocijacija na lijepe blagdanske trenutke provedene u toplom obiteljskom okružju. Dr. Oetker, specijalist za proizvode za pripremu i dekoraciju kolača, proveo je istraživanje* koje je pokazalo da Hrvati za blagdane najradije pripremaju tradicionalne kolače, da posežu za starim obiteljskim receptima i da najviše uživaju u dekoriranju slastica. Usporedbe radi, istraživanje koje je Dr. Oetker proveo u Njemačkoj i Sloveniji je pokazalo da Nijemci najčešće pripremaju suhe i sitne kolačiće i kekse koji se izrezuju u razne oblike uz pomoć prigodnih modlica, dok su Slovencima odmah nakon vanilin kiflica omiljene fritule i kroštule.
Mađarice, vanilin kiflice i orahnjače su omiljene
Tradicionalni kolači i dalje su neizostavni na blagdanskim stolovima u Hrvatskoj. Čak svako treće domaćinstvo u Hrvatskoj za blagdane priprema mađarice, vanilin kiflice te orahnjače i makovnjače. Zanimljivo je da se vanilin kiflice podjednako pripremaju i u mlađim i starijim domaćinstvima, dok su makovnjače i orahnjače ipak češće djelo iskusnih domaćica – populacije starije od 55 godina i to prije svega u Sjevernoj Hrvatskoj i Zagrebu. U Slavoniji su po popularnosti odmah nakon mađarica tradicionalne medvjeđe šape. Za još praktičniju pripremu tradicionalnih kolačića, Dr. Oetker nudi novi Prašak za pecivo za kekse, s tradicionalnom 100-godišnjom recepturom Original Backin praška za pecivo. Dr. Oetker Prašak za pecivo za kekse dolazi u pakiranju dostatnom za savršenu recepturu prhkih keksića te ne sadrži gluten.
Na drugom su mjestu kremaste pite, kuglice i prhki kolačići
Stari obiteljski recepti ne gube na važnosti
Istraživanje je također pokazalo da Hrvati za pripremu blagdanskih kolača rado koriste stare obiteljske recepte. Čak 58% ispitanika koji pripremaju slastice kaže da pri njihovoj izradi nastavljaju stare obiteljske tradicije, a 44,2% vodi se iskušanim maminim ili bakinim receptima.
Skoro jedna trećina ispitanih pri kuhanju koristi svoju omiljenu kuharicu, a oni mlađi (od 15 do 34 godina) recepte pronalaze na internetu. Starija generacija (od 55 do 64 godina) koriste časopise s receptima. Na stranici www.oetker.hr potrošači mogu pronaći veliku riznicu maštovitih recepata za tradicionalne i moderne kolače i slastice za sve prigode te preuzeti brošure s maštovitim receptima.
Kolačići se rado peku, ali i dekoriraju
Čak 59% Hrvata barem povremeno izrađuje kolačiće, a u tom postotku prednjače žene (91%) nad muškarcima (24%). Najveći postotak onih koji peku kolačiće živi u Dalmaciji (32%) i Slavoniji (30%). Poseban interes za pripremu kolačića pokazuje mlađa populacija koja jedva dočeka blagdansko razdoblje kako bi ispekla nekoliko vrsta slastica te ih poklonila najmilijima. Kad se prime valjka i lima za kolače, svi se slažu da im je pri vrhu omiljenih zadataka maštovito dekoriranje koje smatraju najzanimljivijim i najvedrijim dijelom pripreme kolačića. Kao vodeća tvrtka na tržištu jestivih dekora, Dr. Oetker u svom bogatom asortimanu nudi brojne proizvode za maštovito ukrašavanje, među kojima su i novi proizvodi Dr. Oetker Fondant u zelenoj i crvenoj boji, Mini dekor pahuljice, zelena drvca i srebrne perle uz pomoć kojih će vaše blagdanske slastice postati prava mala kulinarska umjetnička djela. Više inspiracije za blagdansko ukrašavanje slastica možete pronaći na stranici www.dekori.hr.