Iako mu je rok trajanja zaista dug, to ne znači da se maslinovo ulje ne može pokvariti, pogotovo nakon što se otvorilo. Kako tvrde stručnjaci, ovo ulje nakon nekog vremena počne gubiti hranjivu vrijednost, pa bi trebalo paziti kako ga čuvate i koristite.
Pravilnim čuvanjem moći ćete ga koristiti otprilike 18 mjeseci, tvrdi Jim Savage iz kalifornijske tvrtke Organic Root koja proizvodi maslinovo ulje. Naglasio je i da se ne treba strogo držati ovog vremenskog perioda jer ponekad može biti i dulji - do dvije godine. Jednom kada ste otvorili bocu, počinje proces oksidacije - ulje se počne razgrađivati, pa bi bilo idealno da ga iskoristite u sljedeća dva mjeseca.
U Osijeku je osvanuo mural kao zahvala liječnicima: "U ovim teškim trenucima , hvala što si sačuvala sreću i osmijeh na licima..."
Svježe maslinovo ulje ima intenzivan okus i miris, srednju gustoću, lijepu zeleno-zlatnu boju. S druge strane, kada užegne, nema ništa od navedenog. Ne može vam naškoditi, ali ne donosi one vrijednosti koje ima zdravo ulje. Također, može potpuno uništiti jelo.
"Ipak, još uvijek ga je sigurno jesti i bolji je izbor za zdravlje ljudi i okoliša u usporedbi sa životinjskim mastima", kaže liječnica Maggie Moon. Dakle, vodič za korištenje maslinovog ulja vam ne mora biti toliko rok trajanja, već okus i miris.
Stručnjaci su otkrili i da je najbolje čuvati ulje na tamnom i hladnom mjestu, ali ne i u hladnjaku - može postati kruto na preniskoj temperaturi, prenosi MindBodyGreen.
Maslinovo ulje možete koristiti kao sredstvo za čišćenje, evo kako: