Budućnost je stigla

‘Treće’ zube planira računalo, stižu poštom i ugrade se isti dan

‘Treće’ zube planira računalo, stižu poštom i ugrade se isti dan
10.04.2010.
u 09:00
Riječ je o sve prihvaćenijoj metodi postavljanja zubne krune na vijak od titana ugrađen u čeljust, koji zamjenjuje prirodni korijen. Implantat nakon kraćeg vremena sraštava s okolnim koštanim tkivom.
Pogledaj originalni članak

Gubitak jednog od prednjih zuba frustrirao je 34-godišnju V. A. – Bilo mi je grozno pri pomisli da moram susjedna dva zuba uništiti da bi se postavila krunica na mjesto izgubljenog. Međutim, nisam znala kako je taj postupak brz i nimalo neugodan, ispalo je fantastično – ispričala je svoje iskustvo ugradnje implantata otprije pola godine.

Ne remete govor

Riječ je o sve prihvaćenijoj metodi postavljanja zubne krune na vijak od titana ugrađen u čeljust, koji zamjenjuje prirodni korijen. Implantat nakon kraćeg vremena sraštava s okolnim koštanim tkivom.

– U većini je slučajeva čvršći od prirodnog korijena, a titan, od kojeg se prave i umjetni kukovi, potpuno je siguran materijal. Osoba dobije čvrste, lijepe i funkcionalne “treće zube” koji ne remete govor ni žvakanje – objašnjava dr. dentalne medicine Maja Štimac Jagodić, koja je implantologiju usavršavala na svjetskim klinikama kao što su sveučilišta u Bernu, Göteborgu, Milanu i na UCLA. Međutim, korak dalje u implantologiji je kompjutorski planirana kirurška ugradnja implantata, koju je dr. Štimac Jagodić počela provoditi među prvima u Europi. Osim što olakšava pacijentu, znatno je preciznija metoda od dosadašnjeg 2D planiranja s panoramskom snimkom čeljusti.

– Umjesto invazivne metode, to se sad čini virtualno. Stomatolog na 3D snimci pacijentove čeljusti koju vidi na zaslonu računala postavlja implantate u čeljust poput puzzla – opisuje dr. Štimac Jagodić.

Šablona s rupicama

Kompjutorski program upozorava stomatologa u slučaju da je implantat preblizu živca ili, primjerice, neodgovarajuće veličine itd. Virtualno postavljeni implantati šalju se elektroničkom poštom u jedan od europskih centara za proizvodnju dentalnih softvera, gdje se izrađuje odgovarajuća šablona s rupicama i vodiljama. Na osnovi te šablone i modela pacijentovih zubi, zubni tehničari izrađuju nove zube i oni stižu poštom. Istog se dana, pod lokalnom anestezijom, ugrađuju implantati i na njih stavljaju zubne krune.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

GB
golub.branimir
11:34 10.04.2010.

Samo još da ste napisali tko to može platiti. Naši umirovljenici i radnici sigurno ne, osim ako dobiju na lotu. Još jedna pravda na hrvatski način.

Avatar max19mpm
max19mpm
15:14 10.04.2010.

super! puno novaca ali mi ih nemamo. Kako do njih?nikako al smo zato bez zuba,he pa ni nemamo sta jest. uh.

Avatar Bjeda
Bjeda
02:43 11.04.2010.

golub.branimir e nama zubi netrebaju...Pusi i suti.....