IZ PRVE RUKE

Turističkim vlakom u otkrivanje podruma i tajni istarskog muškata

Turističkim vlakom u otkrivanje podruma i tajni istarskog muškata
02.06.2015.
u 18:33
Sjajno i mirisno vino koje se poslužuje uz slatkastu hranu i deserte – muškat
Pogledaj originalni članak

Stara rimska poslovica kaže: „Da bi upoznao jedan narod – sjedni za njegov stol, kušaj njegovu hranu i njegovo vino, i onda ćeš znati kakvi su to ljudi.“ Upravo ovo vrijedi i za istarski muškat, vino koje priča o Istraninu, težaku i njegovu suživotu s lozom pod suncem zelenog poluotoka. Putem čarobnog muškata kroz tri podruma i vinarije, te tri priče o vinima vozi turistički vlak Parenzana Train, i to jednom tjedno. Prvi je korak na putu otkrivanja priče o muškatu posjet vinariji Kabola čiji se vinogradi nalaze na glinenoj zemlji bogatoj loporom, što vinima daje poseban okus. Marino Marležić, proizvođač vina Kabola, poznati je vinar koji u svojim amforama u zemlji drži vina kao što su nekada radili stari Rimljani. Polusuhi muškat valja kušati i kod obitelji Sinković, baš kao i delicije koje gazdarica skriva u podrumu, sirupe, med, marmelade... U vinariji Prelac kušajte muškat prelijepe zlatne boje koji okusom i mirisom zadovoljava sva osjetila te je ponos vlasnika, inače vrsnih maslinara. Istraživanje unutrašnjosti Istre Parenzana Trainom putovima čarobnog muškata traje tri do četiri sata, a ostavit će bez daha i ponajbolje vinske znalce.   

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.