VINSKI DVOBOJ

U čašama snage odmjerili Zagorci i Dalmatinci

Foto: Julio Frangen
vinski dvoboj
Foto: Julio Frangen
vinski dvoboj
Foto: Julio Frangen
vinski dvoboj
Foto: Julio Frangen
vinski dvoboj
Foto: Julio Frangen
vinski dvoboj
Foto: Julio Frangen
vinski dvoboj
Foto: Julio Frangen
vinski dvoboj
13.05.2015.
u 14:13
Prvi puta u nas, u zagrebačkom Klubu Zagoraca kušano je i uspoređeno po šest vina zagorskih i dalmatinskih vinara
Pogledaj originalni članak

Nesvakidašnji, još u nas nezabilježen vinski "dvoboj“ zbio se u zagrebačkom Klubu Zagoraca u Palmotićevoj ulici. U tim simpatičnim prostorima nazvanim "Zagorje vu srcu“ koje raznim aktivnostima već godinu dana puni Franjo Sinković, posve miroljubivo i u dobrom raspoloženju snage su odmjerili naš Sjever i Jug. U organizaciji Mam-vina i njegova šefa Mladena Horića, uz pomoć glavnog urednika njihove revije Svijet u čaši Željka Suhadolnika i uz stručno vodstvo enologa i potpredsjednika Hrvatskog sommelier kluba Franje Francema  kušano je šest vina šestorice zagorskih vinara i isto toliko s juga Dalmacije.

Zagorske su boje branili Bolfanovi i Zdolcovi sauvignoni, Matošev rajnski rizling, Šafranov žuti muškat, Petračev rose merlot i pravi raritet, lokalni, domorodni Severov sokol klanječki. (Šteta da se ovom atraktivnom događaju nije odazvao, naročito nekim od svojih vrsnih pjenušaca i Boris Vuglec.)

U južnoj paleti dominirali su dakako plavci: Miličićev dingač, Antunovićev postup, Badelov Ivan Dolac, plavac Rota Terrae Rote, Mimičina ruža omiška i Plenkovićev zlatan plavac. Oko njih su se okupili članovi Udruge plavac mali – Zagreb.

Valja podsjetiti da je već desetak godina, zahvaljujući nekolicini tamošnjih vinogradara i vinara, zagorsko vinarstvo u zapaženom usponu, neke su od tih etiketa i u samom hrvatskom vrhu. Zato i ne čudi, iako susret i prezentacija vina nisu imali natjecateljski karakter, da su mi zagorska vina u cjelini ostavila bolji dojam, da su bila dotjeranija, čišća, pitkija. Bilo bi zanimljivo nekom drugom prigodom usporediti i zagorska crna vina s dalmatinskim crnjacima, a zašto da ne i slavonskim…   

Još boljem raspoloženju brojnih gostiju pridonijele su i vinima primjerene delicije, od pršuta do slasnog kuhanog bunceka.

>> Hrvatska vina kreću u osvajanje Srbije i SAD-a

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.