Restoran ‘Sveti Mikula’, Rakalj

‘U doba mog šukundjeda tu je već bila prva oštarija’

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
Turisticka patrola Vecernjaka
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
Turisticka patrola Vecernjaka
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
Turisticka patrola Vecernjaka
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
Turisticka patrola Vecernjaka
11.08.2021.
u 09:05
Restoran ‘Sveti Mikula’, odnosno ‘Sveti Nikola’, na istoj je punti tu u Raklju već desetljećima...
Pogledaj originalni članak

Riblji restoran ‘Sveti Mikula’, odnosno ‘Sveti Nikola’, na istoj je punti tu u Raklju već desetljećima, vjerojatno i više od stoljeća, jer i šukundjed današnje vlasnice tu je imao – oštariju. Tu se jede i pije od pamtivijeka. Danas, sjajno, restoran je ovo za koji rijetki znaju, nije ga lako iz prve pronaći na rtu, no isplati se dati si truda...

– Pradjed je imao kamenolom, pa je izvozio kamen za Veneciju. Tu su u uvali nekad bili stari jedrenjaci. I svi su bili ribari, i djedovi i otac Mio, sad su i moja braća. Pa u doba mog šukundjeda ovdje je bila oštarija, ali više ne znamo što se točno jelo – govori Liza Šebelić (48) pa dodaje:

– Djed Nikola, odnosno Mikula, bio je svjetioničar, imao je malu barku na vesla.

U restoranu pomažu i majka mira, suprug Ivan je chef, a pomažu sestra Lucija, sin Luis...

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
Turisticka patrola Vecernjaka

– Dugo smo tražili kuhara, a ja sam se igrom slučaja udala upravo za jednog od najboljih! – smije se Liza, i sama ribarica od malih nogu. Riba je ponos ovog mjesta, jedu se tu rižoti od školjaka kunjki, dondola, dagnji i Jakobovih kapica, zatim hobotnica na salatu na rikoli, ali i orade, brancini...

Koji je najveći brancin?

– Ima ih i po sedam kilograma, od njega se može najesti 15–ak ljudi... – govore ribari restorateri. Za svaku preporuku.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar EtTore
EtTore
22:23 13.08.2021.

Laze gubban!