Zašto je Vecernji.hr u plavoj boji?

U Hrvatskoj prošle godine registrirano 260.000 odraslih osoba sa šećernom bolešću

Foto: Thinkstock
U Hrvatskoj prošle godine registrirano 260.000 odraslih osoba sa šećernom bolešću
14.11.2016.
u 09:30
U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti Vecernji.hr je promijenio svoju 'boju' u plavu!
Pogledaj originalni članak

Osim činjenice da negativno utječe na kvalitetu života oboljelih, šećerna bolest predstavlja značajno troškovno opterećenje zdravstvenog sustava, pri čemu  od ukupnog iznosa od 2,5 milijarde kuna (11,5 % ukupnih troškova HZZO-a),  čak 86 % otpada na liječenje kroničnih komplikacija

Prema podacima Nacionalnog registra za šećernu bolest u Republici Hrvatskoj je 2015. g. registrirano 260.000 odraslih osoba sa šećernom bolešću. Obzirom na poznatu činjenicu da čak u 40 % bolesnika bolest nije otkrivena, procjenjuje se da ukupan broj oboljelih u RH iznosi više od 400.000. U najvećem postotku (90-92 %) osoba radi se o šećernoj bolesti tipa 2, dok od šećerne bolesti tipa 1 boluje 7-8 %.

Protekla godina donijela poboljšanje u liječenju oboljelih

"U protekloj godini zabilježeno je značajno poboljšanje mogućnosti liječenja oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 u vidu pojave novih lijekova s različitim mehanizmom djelovanja u odnosu na postojeće, koji osim postizanja ciljne vrijednost šećera u krvi imaju učinak na smanjenje tjelesne težine i krvnog tlaka. Primjenjuju se u kombinaciji s postojećim lijekovima, uključujući inzulin, dostupni su na tržištu RH, ali uz nadoplatu od strane bolesnika.

Od značaja je podatak da su za neke od novih lijekova istraživanja kardiovaskularne sigurnosti dokazala povoljan učinak na smanjenje kardiovaskularne smrtnosti." napominje prof dr sc Lea Duvnjak, dr med, predstojnica SK Vuk Vrhovac , Referentnog centar za dijabetes Ministarstva Zdravlja RH te dodaje kako su za oboljele od šećerne bolesti tipa 1 dostupni i novi dugodjelujuci analozi inzulina koji u odnosu na postojece inzuline imaju dulji i ravnomjerniji učinak tijekom 24 satnog perioda, uzrokuju značajno manji broj hipoglikemija i nude fleksibilnije vrijeme primjene.

Ukoliko ste osoba s dijagnosticiranom šećernom bolešću, ne zaboravite da je za uspješnu borbu protiv ove bolesti neophodan partnerski odnos s medicinskim osobljem. Osim pridržavanja zdravog načina života provodite redovitu samokontrolu, laboratorijske pretrage i ciljane specijalističke preglede u dogovoru sa svojim liječnikom.

Upitnik za procjenu rizika oboljenja od dijabetesa

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr