Zanimljivo

U jesen se priroda smiruje, a znate li zašto lišće gubi zelenu boju?

Foto: Shutterstock
U jesen se priroda smiruje, a znate li zašto lišće gubi zelenu boju?
01.10.2020.
u 07:00
Na tu promjenu ne obraćamo previše pažnje, sve dok lišće ne postane kompletno narančasto i žuto, ali cijeli proces zapravo je jako zanimljiv.
Pogledaj originalni članak

Priroda u jesen je zaista predivna. Nakon toplog proljeća i ljeta, sada se sve smiruje. Lišće počinje opadati s drveća, ali i mijenjati boju? Znate li zašto se to uopće događa?

Pigment koji lišću daje zelenu boju u proljeće zove se klorofil, a isti pomaže u fotosintezi - procesu kojim se svjetlosna energija pretvara u kemijsku energiju pohranjenu u molekuli glukoze, uz niz kemijskih procesa u kojima sudjeluju ugljični dioksid iz zraka i voda iz okoliša. 

Profesor studija okoliša na Sveučilištu Binghamton, George Meindl, kaže kako klorofila u lišću ima u najvećoj količini, ali ono sadrži i mnoštvo drugih pigmenata koji imaju sličnu funkciju - i očituju se u različitim bojama, poput žute i narančaste. 

Upoznajte Lea: Srednjoškolac koji je sa samo 14 godina pokrenuo vlastitu tvrtku

"Ima ih u znatno manjoj količini, pa možemo reći da ih molekule zelenog klorofila maskiraju, ali tako je sve dok ne započne proces otpadanja lišća s grane. Kako se približava zima i smanjuje se količina sunca, ne odvija se fotosinteza", otkrio je Meindl.

Klorofil se počne razgrađivati, a zelena boja samim time blijedi i počnu dominirati drugi pigmenti, pa prevladava žuta i narančasta boja. Uz uvijek prisutna ta dva pigmenta, lišće sadrži i neke boje koje se pokazuju tek u jesen. "Ti pigmenti, zvani antocijani, pomažu biljkama da povrate hranjive sastojke iz lišća prije nego što padnu s drveta, a stvaraju se tek neposredno prije nego lišće doista otpadne. Očituju se u crvenoj, a ponekad čak i u ljubičastoj boji, pa tako nastaju neke od najljepših slika koje vidimo oko sebe", prenosi Reader's Digest. 

Gastro sezona: Što nas čeka na stolovima ove jeseni?

Foto: TZGZ
Gastro Zagreb
Foto: Julien Duval
Gastro Zagreb
Foto: Davor Rostuhar
Gastro Zagreb
Foto: CroChef, TZGZ
Gastro Zagreb
Foto: CroChef, TZGZ
Gastro Zagreb

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.