ŠTO MISLITE?

U kuhinjskom ormariću ili u hladnjaku - gdje je najbolje držati rajčice? Evo što kažu stručnjaci

Foto: Shuttershock
U kuhinjskom ormariću ili u hladnjaku - gdje je najbolje držati rajčice? Evo što kažu stručnjaci
14.04.2022.
u 13:30
Stručnjaci kažu da se nekada mogu držati u hladnjaku, a nekada ih je bolje držati na sobnoj temperaturi, sve ovisi o tome koliko su zrele
Pogledaj originalni članak

Možda ste primijetili da u trgovinama rajčice nisu u hladnjacima, za što čini se postoji dobar razlog. Naime prema jednoj američkoj studiji iz 2016. godine, tjedan dana držanja u hladnjaku rajčicama je bitno smanjilo intenzitet okusa i mirisa , prenosi Express

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

Foto: Thinkstock
Kuhanje
Foto: Thinkstock
janjeće pečenje
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Shutterstock
Kuhinja
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Getty Images
Tjestenina
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Hotel Dunav
Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: Shutterstock

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu BBC Science Focus u kojem se objašnjava da se hlađenjem u rajčicama smanjuje aktivnost gena odgovornih za sintezu hlapljivih tvari zbog kojih imaju slatkast okus i specifičan miris. Niske temperature, piše, mogu utjecati i na teksturu rajčice, odnosno na temperaturi nižoj od pet stupnjeva rajčica počinje trunuti, postaje mekša i gubi koštice na površini. 

Stručnjaci zato naglašavaju da, premda će im produljiti rok trajanja, čuvanje rajčica u hladnjaku može ublažiti njihov okus. Zato je, dodaju, najvažnije koliko su zrele; ako rajčice još nisu potpuno zrele, hlađenjem ćete spriječit da dosegnu svoju punu zrelost.

Ako su rajčice pak već zrele kad ih kupite; i ako ih planirate pojesti u roku od nekoliko dana; dobro ih je staviti u hladnjak. 

- Nezrele bi rajčice trebale ostati na sobnoj temperaturi, samo ne na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Da biste im duže održali svježinu, dok dozrijevaju ih spremajte sa stabljikom okrenutom prema dolje - savjetuju stručnjaci.

Pizza je zdraviji doručak od pahuljica!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.