šokirao je i liječnike

U odličnoj je formi, a puknula mu je srčana arterija i sve to zbog - masturbacije

Foto: shutterstock
U odličnoj je formi, a puknula mu je srčana arterija i sve to zbog - masturbacije
09.10.2024.
u 19:48
Muškarac je hitno podvrgnut operaciji kako bi mu se zamijenila oštećena aorta.
Pogledaj originalni članak

Masturbacija je dovela do ozbiljne srčane komplikacije kod 59-godišnjeg muškarca, izazvavši zabrinutost i zbunjenost među liječnicima. Naime, muškarac iz New Yorka doživio je puknuće aorte, glavne arterije koja prenosi krv iz srca prema ostatku tijela, nakon što je samozadovoljavanje uzrokovalo ovo opasno medicinsko stanje. Puknuće aorte je hitna medicinska situacija koja može biti fatalna za trećinu pacijenata koji ju dožive, piše Daily Mail

Zanimljivo, muškarac nije iskusio tipične simptome poput bolova u prsima ili otežanog disanja, već je osjetio vrtoglavicu, trnce u rukama i stezanje čeljusti ubrzo nakon masturbacije. Prije tog incidenta, bio je u dobroj fizičkoj formi te bi bez problema hodao četiri kilometara.

VEZANI ČLANCI: 

Nakon što je primijetio neobične simptome i epizodu urinarne inkontinencije, pozvao je hitnu pomoć. Kada su ga pregledali u bolnici, liječnici su primijetili niski krvni tlak i spor puls, što ih je navelo da posumnjaju na sepsu, pa su mu dali antibiotike. Unatoč poboljšanju simptoma, kasnije je, pokušavajući hodati, opet osjetio vrtoglavicu te su ga dodatno pregledali.

Ultrazvuk je otkrio pravi uzrok njegovih tegoba – akutnu disekciju aorte tipa A, što je opasno puknuće aorte. Muškarac je hitno podvrgnut operaciji kako bi mu se zamijenila oštećena aorta. Na sreću, uspješno se oporavio.

VEZANI ČLANCI: 

Nije u potpunosti jasno zašto je masturbacija uzrokovala rupturu aorte, no liječnici ističu da su njegovi simptomi bili neuobičajeni jer disekcija aorte često dolazi s intenzivnim bolovima u prsima. Međutim, u oko 6,4% slučajeva, disekcija aorte javlja se bez tih karakterističnih bolova, što čini dijagnozu težom i povezanom s višom stopom smrtnosti.

Ovaj pacijent je imao i prethodnu dijagnozu bolesti povezane s IgG4, kroničnim upalnim stanjem koje može oštetiti različite organe. Također je patio od visokog krvnog tlaka, bolesti bubrega i pankreatitisa te je dugotrajno bio na steroidima, što je moglo doprinijeti komplikacijama. Sličan slučaj disekcije aorte dogodio se i 60-godišnjem muškarcu prošle godine, koji je doživio intenzivne bolove u prsima nakon samozadovoljavanja i konzumiranja marihuane.

Znanstvenici došli do novih saznanja kada je najučinkovitije vježbati ako želite zdravije srce!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.