Protjerane iz bazena

U Švicarskoj zabranjeno liječenje uz pomoć ribe Garre rufe

Foto: MojPosao
U Švicarskoj zabranjeno liječenje uz pomoć ribe Garre rufe
19.01.2011.
u 16:30
Vrlo popularna metoda liječenja, ali i njege u klinikama za jačanje i regeneraciju tijela i duha upotrebom ribe Garre rufe zabranjena je u Švicarskoj, piše La Republica
Pogledaj originalni članak

Vrlo popularna metoda liječenja, ali i njege u klinikama za jačanje i regeneraciju tijela i duha upotrebom ribe Garre rufe zabranjena je u Švicarskoj.

Liječenje kože oboljelih od psorijaze ribama Garra rufa, koje grickaju mrtve stanice kože te pomažu njezinoj regeneraciji, pokazalo se vrlo uspješnim. Ribicu Garra rufa počeli su koristiti i kozmetički centri u tretmanima njege stopala i ruku. Nakon "šetnje" jata riba po tijelu ili stopalima koža postaje mekana i glatka jer ribe vrlo nježno i bezbolno izgrickaju svu suhu i mrtvu kožu, piše La Republica.

http://www.repubblica.it/salute/forma-e-bellezza/2011/01/06/foto/la_svizzera_vieta_i_pesci-pedicure-10910305/1/

Praksa je prihvaćena u švicarskim klinikama i terapeutskim centrima, no odlukom kantonalnih veterinarskih dužnosnika ribice su s njih "izbačene". Prema švicarskim zdravstvenim zakonima tamošnje ustanove za njegu, opravak i ljepotu mogu pružati samo medicinske tretmane, i to pod strogim i preciznim uvjetima.

Ovakvi tretmani provode se i kod nas, no za sada samo u zdravstvene svrhe u jednome istarskom lječilištu. Riječ je o privatnoj praksi, a za tretmane su vrlo zainteresirani Talijani kojima je Istra blizu, a cijene povoljne.

Ova alternativna metoda liječenja psorijaze dolazi iz Turske, odakle i potječe riba Garra rufa. Njezino je prirodno stanište na sjeveru Anatolije, koja je bogata ljekovitim termalnim vodama.

Tretman je prirodna metoda liječenja i nema nuspojava. Garra rufa nema zube, stoga su tretmani ribama u potpunosti bezbolni i prilično ugodni te se preporučuju i zdravim osobama jer su vrlo ugodni. Na jednom pacijentu "radi" oko 300 ribica.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SM
siki_miki
02:07 20.01.2011.

ovo vonja na reklamni clanak?

LI
liliZG
08:57 20.01.2011.

Naravno da je ovo reklama,.....ali već svi znaju za te ribice, tak da ne znam o čemu tu baljezgaju..... švicarci ko švicarci , sve što nije strogo potvrđeno ili strerilno, oni izbacuju iz upotrebe, tak da me to ne čudi....... a tko može izdržati škakljanje , samo naprijed.................