ODMOR

Umjesto na skijama, i mnogi poznati doma u lavoru

04.01.2002.
u 00:00
Gobac bu zimoval doma u Zaprešiću, Pervan na Pašmanu, a tek malobrojni estradnjaci priuštit će si snježne radosti u Austriji, Francuskoj i Švicarskoj
Pogledaj originalni članak

Ja bum zimoval u Zaprešiću, u poznatome centru "Kod mede", našalio se Davor Gobac kada smo ga, kao i mnoge naše javne osobe, anketirali o planovima za zimske praznike. Moramo priznati da nas je pomalo začudila kriza u estradnome taboru, koji će mahom, za razliku od prijašnjih godina, ostati kući. Najčešće, kazali su nam, zbog poslovnih obveza.

No, mnogi poput Gopca - koji, priznao nam je, ne umije skijati - jednostavno ne razmišljaju o zimskome turizmu.

- Mogu se klizati, najradije se sanjkam, a skija se bojim. Odemo na poznato zaprešićko brdo, pa se spuštamo na sanjkama i super nam je - kaže Gobac.

- Ja uopće ne zimujem. Samo sam jednom stao na skije u prvome srednje i razbio se. Doduše, nije baš bilo snijega, pa sam sa skijama završio na kamenju i tako se razletio da me je došla spašavati zimska služba. Srećom, nisam ništa slomio. Kad bih htio, mogao bih si priuštiti nekih tjedan dana, ali, dakako, ne u nekom mondenom centru gdje zimuje princeza od Monaka, nego u Kranjskoj gori - rekao nam je Dubravko Ivaniš Ripper.

Tony u Francuskoj, Alka u Austriji

Tony Cetinski ove se godine odlučio za neko od francuskih skijališta, u društvu djevojke i prijatelja, koji, kako ističe, nisu iz svijeta glazbe. Damir Urban s obitelji je planirao otići u Gorski kotar, gdje njegovi imaju vikendicu, no pričekat će, kaže, da se malo raščiste ceste.

A Alka Vuica i ove će zime sa sinom i njegovim ocem Vukom Veličkovićem na skijanje u Austriju.

- Prošle godine, doduše, nisam bila, zbog operacije srca, no sad se dobro osjećam - rekla nam je Alka, otkrivši nam kako je Novu godinu dočekala kod kuće, na prvom tulumu svoga sina Arijana.

- Bilo mi je super s klincima iz kvarta. Dežurala sam, napravila im sendviče... Oni koji su ostali spavati ujutro su mi napisali divno pismo zahvale - priča Alka.

Naša poznata glumica Mia Begović provest će zimske dane s kazalištem Gavella, na gostovanju s predstavom "Testament" u Šibeniku i Zadru.

- To je moje zimovanje i jako mu se veselim - oduševljeno je uzviknula Mia, dodavši:

- Mislim da mi u Hrvatskoj još nismo u poziciji zimovati. No, ne smatram odlazak na takav odmor nikakvim snobizmom, to je super. No, trenutačno smo u ekonomskoj krizi, iz koje možemo izaći samo radom - kaže Mia.

Ove godine začuđujućem mnoštvu slavnih javnih osoba koje neće ove godine na zimovanje pridružio se i Krešo Dolenčić, koji nam je kazao: - Možda si priuštim neki vikend-odmor, ako od brojnih obveza uopće stignem. No, uglavnom, razlozi za neodlazak na zimovanje financijske su prirode!

Obitelj Pervan, tvrdi Željko, od prvog do zadnjeg člana, nesklona je snijegu, zimi, skijanju ili sanjkama.

- Da znam skijati, valjda bi mi to bilo super, ovako ne zanima mene, a ni moje žene - Dorju, Miu i Ines. No, mi ćemo si vjerojatno priuštiti odlazak na more, točnije na Pašman. I more je lijepo zimi - rekao nam je Željko dodajući kako još ne zna kad kreću na morsko zimovanje.

Grašo na kuhanom vinu u Švici

No, zato Davora Radolfija ništa neće spriječiti da ove godine, kao i posljednje tri, ponovno stane na skije. Raspored zimskoga odmora zavidno mu je gust jer za koji dan prvo odlazi k obitelji na Brač, a nakon svježeg morskog zraka bit će spreman za oštar i hladan planinski zrak, prvo slovenske Vogle, a potom Cortine d"Ampezzo.

- Već tri godine obožavam skijanje. Skijanje pruža sjajan osjećaj, a tu su i stanke za kuhano vino, ručak, druženje... Za svakog ponešto - kaže Davor Radolfi koji će zimske radosti podijeliti s obitelji. Što se novca tiče, kaže, to nije sport za svačiji džep, no pravi zaljubljenici znaju pronaći jeftinije načine za dolazak na skijalište.

Petar Grašo upravo je danas krenuo na zimski odmor, kod prijatelja u švicarski gradić Bern.

- U Bernu će se okupiti moje društvo, a potom ćemo odlučiti što ćemo i kamo ćemo. Možda navratimo do Italije ili Austrije, ostanemo u Švicarskoj... tko zna! Možda padne i neko skijanje, barem je skije lako posuditi - kazao nam je Petar Grašo, koji je, kako doznajemo, odličan skijaš, i neće propustiti priliku odmor začiniti uživanjem u švicarskoj čokoladi i u pravom zimskom piću - kuhanom vinu!

Dalmatinka na skijama

- Pa upravo ste me zatekli u pripremama za zimovanje. Kod mene se planovi stvaraju nabrzaka i već vam mogu reći da ćemo za desetak dana najvjerojatnije na Kronplatz - odala nam je Matija Vuica, dodajući kako traži smještaj za sebe i još troje prijatelja.

- Skijanje je velik umor, ali u svakom slučaju, fizičkom i psihičkom, preporađa. Skijališta su valjda jedino mjesto gdje se mi, ljudi s estrade, rano budimo i u točno vrijeme jedemo - samoironično će Matija, dodajući kako je skijanje, istina, skup sport, ali da joj je u izboru smještaja najbitnije da su sobe pristojne i da je hotel blizu žičare.

Svoje skijaško umijeće Matija nam je opisala na sljedeći način: - Prava sam Dalmatinka na snijegu. Nisam Janica, ali nakon nekoliko početničkih godina već potpuno uživam u skijanju. Moram svim neskijašima poručiti: ako sam ja, kao potpuni antitalent, uspjela proskijati, onda može svatko!

Priredile: Darija Tabulov Truta i Željka Vuković

Pogledajte na vecernji.hr