zabavne činjenice

Vatreni danas igraju protiv Albanije: Ovo su zanimljivosti koje zasigurno niste znali o zemlji orlova!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Instagram/@vintage.marvelzz
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
19.06.2024.
u 10:30
Zemlja kiča, čarobne prirode i srdačnih ljudi
Pogledaj originalni članak

Godinama je mala država Albanija bila odsječena od svijeta, no danas je postala sve popularnija turistička destinacija. Privlači ljubitelje plaže, gurmane zainteresirane za jedinstvenu tradicionalnu kuhinju i ljubitelje povijesti koji traže bogatu kulturnu baštinu, piše GoWorldTravel. 

1. U cijeloj državi nalazi se više od 170 tisuća bunkera koji podsjećaju na mračna razdoblja albanske povijesti. Ovdje je, tijekom Hladnog rata, albanska vojska gradila podzemne baze i tunele koji su služili kao obrana od potencijalne invazije stranih snaga. Za to je odgovoran zloglasni diktator koji je svoju volju u Albaniji provodio čak četiri desetljeća, dok pritom nikada službeno nije bio na funkciji državnog poglavara.

2. Jedna od čudnih činjenica o Albaniji je da ima samo tri milijuna Albanaca, dok se procjenjuje da izvan zemlje živi sedam do deset milijuna Albanaca. To je uglavnom zato što ovdje može biti teže pronaći dobro plaćen posao, pa je nekima jednostavno lakše preseliti se u drugu zemlju.

3. Zabavna činjenica o albanskom jeziku je da je to jedan od najtežih jezika za naučiti kao stranac. Zove se albanski, ili "shqip", kako kažu starosjedioci. To je indoeuropski jezik, ali nema nikakvih bliskih “rođaka”. Prilično ga je teško naučiti jer ima mnogo dugih riječi koje je teško izgovoriti. Neki uobičajeni izrazi su Përshëndetje, što znači "Zdravo", i Faleminderit, što znači "Hvala"! Također, prvi ikada pisani zapis na albanskom zove se “Meshari,” od Gjona Buzukua, albanskog katoličkog svećenika. Meshari je bio prijevod dijela Biblije na albanski jezik.

4. Albanija ima dugu obalu, a izlazi na dva mora. Sjeverni dio albanske rivijere izlazi na Jadransko more, a južni na Jonsko more. Prosječne temperature u ljetnim mjesecima su od 30 do 36 stupnjeva, a i more je toplo, između 22 i 26 stupnjeva. Albanska obala može se pohvaliti s 300 sunčanih dana godišnje, pa sezona kupanja ovdje počinje već u svibnju i redovito traje sve do listopada.

5. Kada se Albanac slaže s vama, odmahuje glavom, a kada se ne slaže s vama, klima glavom. Da znači ne i ne znači da.

6. Na sjeveru Albanije žive žene koje su u potpunosti preuzele društvenu ulogu, ponašanje i identitet muškarca. Virdžine, verginese, muškobanje, harambaše ili zavjetovane djevice, mnogo je naziva za žene koje pod pritiskom patrijarhalnih normi i običaja ulaze u muške cipele. Zbog davno ukorijenjene tradicije koja muškarce stavlja na najviši položaj društvene moći, burneše osiguravaju muško potomstvo svojoj obitelji u slučaju smrti starijih muškaraca ili nedostatka muške djece. U današnje vrijeme, kada sve više muškaraca odbacuje zastarjeli imperativ da budu vladari obitelji, u Albaniji živi stotinjak žena koje se zavjetuju na celibat i preuzimaju društvenu ulogu muškarca.

7. Najveći grad na albanskoj obali, i drugi po veličini u zemlji nakon Tirane, je Drač. Nalazi se na sjevernom dijelu obale i udaljen je od glavnog grada tridesetak kilometara. Drač i njegova okolica najposjećenija su mjesta na albanskom primorju, pa su u špici sezone često gužve. No, plaže su zaista dugačke, ona koja se proteže od centra Drača do Golema duga je više od 20 kilometara, pa svatko može naći svoje mjesto pod suncem.

8. Nacionalno jelo Albanije zove se tavë kosi, što je složenac od jogurta s janjetinom. Jogurt i jaja izmiksaju se u gustu smjesu i peku u pećnici s rižom i komadićima janjetine u glinenoj posudi. Tavë Kosi je porijeklom iz Elbasana, ali možete ga pronaći u cijeloj zemlji, uključujući Sarandu.

9. Xhiro je albanska tradicija i doslovno znači "hodati". Naime, u ranim večernjim satima mnogi Albanci izlaze iz svojih kuća u šetnju, druženje i druženje. Promenada je najbolje mjesto u Sarandi za promatranje ove tipične tradicije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.