puna iznenađenja!

Vatreni traže prolazak skupine protiv Italije: Ovo su zanimljivosti o toj zemlji koje sigurno niste znali

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
24.06.2024.
u 10:30
Pogledaj originalni članak

Nekoliko zemalja na svijetu ima tako promjenjivu, raznoliku i šaroliku povijest kao Italija. Svaki put kada je posjetimo, saznajemo nove činjenice o prekrasnoj prošlosti susjedne nam zemlje. U nastavku pogledajte neke od zanimljivih činjenica koje bi vas mogle potaknuti da rezervirate odmor u Italiji, piše Travel Department. I, iako se svi nadamo da će im naši Vatreni danas ‘zagorčati’ život, dopustite da vama Talijani uljepšaju godišnji odmor. 

1. Italija ima najviše mjesta svjetske baštine UNESCO-a: Italija ima više od 50 mjesta svjetske baštine UNESCO-a, više nego bilo koja druga zemlja na svijetu, a to uključuje povijesno središte Firence, kanale Venecije, kuće Trulli u Alberobellu, Koloseum u Rimu i Amalfijsku obalu. 

2. Limone sul Garda ima čarobne limune: Poznat po prekrasnim voćnjacima limuna i pogledu koji oduzima dah, Limone također čuva nevjerojatnu tajnu. Godine 1979. zabilježeno je da je od tisuću stanovnika u gradu više od desetak njih bilo starije od 100 godina. Nakon testiranja, otkriveno je da stanovnici Limonea sadrže rijedak protein u krvi koji eliminira bolesti srca i pomaže dugovječnost; mnogi vjeruju da je to zbog visoke koncentracije limuna u njihovoj prehrani.

3. Više od 3.000 € se baci u Fontanu Trevi svaki dan: Spektakularnu Fontanu di Trevi dovršio je Nicola Salvi 1762. Nalazi se u srcu povijesnog središta Rima na Trgu Trevi u blizini Španjolskih stuba i Piazze Navona. Srećom se smatra baciti novčić preko lijevog ramena jer si tako osiguravate novi posjet Rimu!

4. Čuvajte se morskih nemani na Siciliji!: Oni koji prolaze kroz Messinski tjesnac između Sicilije i Kalabrije u opasnosti su od napada dviju morskih nemani - Scile i Haribdije, prema grčkoj mitologiji. Pojavljuju se kao lijepe nimfe, ali se brzo mijenjaju u ružna bića sa šest glava, više usta i sjajnih očiju. Pazite ako idete na izlet brodom!

5. Pompeji su ponovno otkriveni u 18. stoljeću: Godine 79. nove ere, kada je vulkan Vezuv eruptirao prvi put u 1800 godina, potpuno je iznenadio stanovnike Pompeja. Grad i njegovi ljudi bili su zatrpani ispod 5 metara pepela dok su obavljali svoje svakodnevne poslove, stvarajući prirodnu vremensku kapsulu za buduće generacije da zavire u život starog Rima. Prvo iskapanje započelo je 1748. što je pomoglo pokrenuti eru neoklasizma u 18. stoljeću koja je tražila utjecaj od starog Rima. Otprilike 2,5 milijuna turista svake godine posjeti Pompeje i to je jedan od vrhunaca odmora u Sorrentu.

6. Pinocchio je Talijan: Priča o Pinocchiu, koju obično povezujemo s Disneyevom pričom, nastala je u Firenci pričom koju je napisao Carlo Collodi 1826. Knjiga sadrži toskanski dijalekt, nastao iz latinskog, koji je postao moderni talijanski tijekom razdoblja renesanse kada je Toskana bila trgovačko središte za ostatak zemlje.

7. Vodile su se bitke na jezeru Garda: Mir i tišina neki su od razloga zašto toliko volimo jezero Garda, ali nije uvijek bilo tako mirno. Bilo je mnogo poznatih bitaka koje su se vodile oko ovog jezera uključujući bitku kod jezera Benacus gdje su Rimljani porazili Alamane 268., bitku kod Rivolija gdje su se Napoleonove snage borile protiv Austrijanaca 1797. i bitku kod Solferina tijekom talijanskog Risorgimenta 1859.; ova krvava bitka izazvala je Ženevsku konvenciju o osnivanju Crvenog križa.

8. Italija je bila pod fašističkom diktaturom 20 godina: Benito Mussolini ili ‘Il Duce’ bio je diktator Italije između 1922. do svoje smrti 1945. Mussolinija i njegovu ljubavnicu zarobile su savezničke snage u Dongu i kasnije ustrijelile u obližnjoj Mezzegri dok su pokušavali pobjeći iz Coma u švicarske Alpe.

9. Sicilija ima svoj jezik: Ako ste bili u Italiji nekoliko puta, možda ćete primijetiti jezičnu razliku kada posjetite Siciliju. Većina stanovnika Sicilije (70%) govori sicilijanski, a ne talijanski. Odražavajući raznoliku povijest otoka, sicilijanski je apsorbirao vokabular iz grčkog, latinskog, španjolskog, talijanskog i francuskog među ostalima kako bi proizveo jezik koji se jasno razlikuje od talijanskog.

10. Neke Shakepheareove drame smještene su u Italiju: 13 Shakespeareovih drama smješteno je u Italiju, kao što su Othello, Julije Cezar, Anthony i Kleopatra, Mletački trgovac i Dva gospodina iz Verone; a ipak nema dokaza da je dramatičar posjetio zemlju. Verona je možda najpoznatija kao mjesto gdje se odvija Shakespeareova najpoznatija ljubavna priča, Romeo i Julija, ali je također i zadivljujući grad pod zaštitom UNESCO-a.

SUĐENJE ZA UBOJSTVO MIHAELE BERAK

Bivši policajac nakon ubojstva rekao je nadređenom: 'Joj, šefe, skroz glupa situacija, cura je dirala moj pištolj...'

Saslušana su u četvrtak prva četiri svjedoka, a među njima i Mihaelina najbolja prijateljica koja je znala da je Mihaela te večeri u Smažilovu stanu. Posljednju poruku od Mihaele primila je svega deset minuta prije njezine smrti. Nastavila joj je pisati, a poslije ju je i zvala, no odgovora nije bilo... Njezin je iskaz važan i zbog poruka koje joj je Mihaela slala, a gdje se žali na Smažilovu posesivnost.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.