ISPROBAJTE

Već nakon par dana banane nisu jestive? Evo kako vam mogu trajati i do dva tjedna!

Foto: Ilustracija/ Borna Filic/PIXSELL
Već nakon par dana banane nisu jestive? Evo kako vam mogu trajati i do dva tjedna!
01.03.2023.
u 06:00
Dok sazrijevaju, banane kao i drugo voće proizvode plin etilen koji se širi na okolno voće, objasnio je stručnjak.
Pogledaj originalni članak

Ako kao i većina banane držite na blagovaonskom stolu ili kuhinjskom šanku u zdjeli za voće, znate da već za nekoliko dana počnu dozrijevati i kora im poprimi tamnosmeđu boju.

Ako taj proces želite usporiti, YouTube kanal Kitchen Tips Online ima jednostavan način da vam banane dulje traju i da 15-ak dana budu izvrsnog okusa i 'taman' zrele.

Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?

Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Thinkstock
Jabuka, dijeta
Foto: Shutterstock
jabuka
Foto: Thinkstock
jabuka
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
jabuka
Foto: Thinkstock
Jabuka
Foto: Thinkstock
jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka

U svom malom eksperimentu Mike iz Kitchen Tipsa pokazuje dvije hrpe banana; obje je uzeo s iste police u istoj trgovini, no jednu je doma samo ostavio na kuhinjskom pultu, dok je drugu stavio u hermetički zatvorenu posudu i u nju ubacio kuglice koje upijaju vlagu i plin koji banane proizvode.

- Dok sazrijevaju banane, kao i drugo voće, proizvode plin etilen koji se širi okolno voće i pomaže u dozrijevanju - objasnio je Mike, "pa će najviše plina zahvatiti banane kad su na okupu".

Zato je, kaže, da bi se usporilo njegovo širenje i proces dozrijevanja, banane dobro razdvojiti jednu od druge i svaku pojedinačno staviti u vrećicu koja se može zatvoriti.

- U drugom slučaju, dobro je imati kuglice za apsorpciju etilena - rekao je.

Svaki je dan u svom eksperimentu Mike pregledavao dva grozda banana; jedan sa kuhinjskog pulta, a drugi iz hermetički zatvorene posude s kuglicama za upijanje etilena.

- Peti i šesti dan počinjemo primjećivati ​​značajnu razliku - rekao je Mike koji je osmi dan primijetio da su banane koje nisu bile u posudi puno mekše od onih u posudi, pa ih je stavio u hladnjak da im barem iznutra uspori taj proces.

- Kora će brzo posmeđiti, no iznutra će u hladnjaku dulje ostati jestive nego vani na pultu - objasnio je i pokazao da su, za razliku od tih, banane koje su bile u zatvorenoj posudi ostale dobre čak dva tjedna, prenosi Express.

Majka pokazala kuhinjski trik i raspametila društvene mreže

USUSRET VELIKOM KATOLIČKOM BLAGDANU

Simona Mijoković: 'Djed Božićnjak' sotonsko je djelo, a svoju djecu ne darujem na dan Božića

- Moja djeca ne vjeruju u postojanje "Djeda Božićnjaka". To je sotonsko djelo i sigurno znam da svoj život, roditeljstvo i odgoj želim graditi na stijeni Isusa. Ta stijena neće se nikada srušiti. A kada je nešto sagrađeno na pijesku, na lažima, kad tad će se srušiti. Moja djeca znaju da je "Djed Božićnjak" lažac i da ne postoji. On je čak i kradljivac, uzima sve ono što Božić uistinu jest, rođenje Isusa Krista. Uzima kroz nametnutu kupovinu, a što je lažni privid sreće - istaknula je za Večernji list Simona Mijoković.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.