ima li istine?

Video je postao viralan: Ovo je razlika u roditeljstvu između milenijalaca i boomera

Foto: instagram/screenshot
Video je postao viralan: Ovo je razlika u roditeljstvu između milenijalaca i boomera
19.10.2024.
u 13:00
U viralnom videu mama Taylor uvijek iznova ispravlja baku zbog izgovaranja naizgled bezazlenih fraza unuci
Pogledaj originalni članak

S godinama su razlike između generacije sve vidljivije, osobito kada je odgoj djece u pitanju. Tako je video koji na komičan način prikazuje kći milenijalku kako svoju majku boomerku podučava o današnjim roditeljskim praksama. Video je pogledan više od 21 milijun puta i raste otkad je objavljen u srijedu.

Komičarka i spisateljica Taylor Wolfe na svom je Instagram profilu podijelila video u kojem "glumi" mamu milenijalku, a njezina majka Sandy igra ulogu bake boomerke. U njemu Taylor uvijek iznova ispravlja svoju mamu zbog izgovaranja naizgled bezazlenih fraza njezinoj unuci, a radi se o stvarima poput "Budi oprezna", "Prestani udarati", "Tako sam ponosna na tebe", "Požuri" i "Pazi". 

Ali ako ste roditelj milenijalac koji provodi vrijeme na društvenim mrežama, nema sumnje da ste bili preplavljeni objavama na Instagramu i TikToku koji su vas molili da izbjegavate ovaj jezik u korist "nježnijih" alternativa, da ne biste "oštetili" svoje dijete, piše HuffPost

U jednoj sceni baka govori djetetu da "pazi" dok se igra vani, a Taylor se ubacuje u razgovor. "Više ne govorimo 'budi oprezna'. Umjesto toga je upitaju koji je njezin plan", rekla je Taylor. Baka na to ogorčeno uzvraća da ona "čak i ne zna svoj plan" te pita Taylor zna li ona svoj. Također, kada je baka rekla unuci da ne udara svoju sestru, Taylor ju je ispravila da ne može tako govoriti već joj treba reći da 'bude nježna'.

Ideja za video je nastala kada je baka bila u posjeti tjedan dana da bi pomogla oko djece od godinu i tri godine. "Ono što me inspiriralo je to što sam znao da će doći ovdje i da će postojati stvari s kojima se očito ne slažemo. Odgoj djece se malo promijenio. Ja zapravo ne govorim te stvari svojoj mami, očito. Ponekad, iznutra, pomislim na njih jer sam gledala previše tih videa na društvenim mrežama", objasnila je Taylor. 

Današnji roditelji imaju mnogo više informacija o tome kako odgajati djecu nego prethodne generacije. I dok su mnogi roditeljski savjeti koji lebde internetom "dobronamjerni", na kraju nas tjeraju da se bojimo reći pogrešnu stvar ili se osjećamo krivima ako se ne držimo scenarija", rekla je Taylor. Njezin video na duhovit način predstavlja ovaj pritisak koji osjećaju mnogi roditelji milenijalci. "Milenijalci koje viđam smiju se sami sebi. Kažu: 'Da, radim to, ali znam da je smiješno' ili 'Znam da to postaje previše'", rekla je Taylor o reakcijama na njezin video. 

Klinička psihologinja Ashurina Ream rekla je da je video "smiješan jer je istinit". "To samo ističe nemogućnost roditeljstva ovih dana s nerealnim očekivanjima i koliko imamo pristup toliko informacija. Mi smo suđeni da budemo ti 'stručnjaci' kada je riječ o korištenju ovih skripti za komunikaciju s našom djecom.I to je smiješno kada to vidiš kao satirični isječak, ali je istinito", rekla je Ream. 

Roditeljske scenarije koje vidite na društvenim mrežama treba uzeti s rezervom. Razmišljajte o njima više kao o idejama ili inspiraciji te koristite ono što želite i zanemarite ono što vam ne odgovara. "U idealnom svijetu, ne govorite 'požuri' svako jutro, cijelo jutro, zar ne? Ali mi živimo izvan ovog vakuuma društvenih medija gdje moramo stići na posao, gdje moramo obući svoju djecu i izaći van”, objasnila je Ream. 

VEZANI ČLANCI:

Na temelju godina koje je provela kao psihologinja, Ream je naglasila da reći svom djetetu da bude oprezno ili da je dobro obavilo posao ili da ste ponosni na njega neće oštetiti vaše dijete. Nije naišla ni na "značajno istraživanje" koje sugerira da bi to bio slučaj. Zapravo, obično čuje od klijenata na terapiji da bi voljeli da su njihovi roditelji govorili više takvih stvari dok su odrastali.

"Čujem ljude da govore kako to nisu dovoljno čuli te da nisu znali kako se osjećaju njihovi roditelji jer to zapravo nisu verbalizirali, nisu dijelili svoje osjećaje i nisu im objašnjavali stvari. Svi možemo govoriti različite stvari i odgajati dobro prilagođenu, zdravu djecu", zaključila je Ream. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.