Brzo, a ukusno

VIDEO Sve više zaposlenika u uredu preskače pauze za ručak: Imamo prijedlog koji ‘spašava’ u kriznim situacijama

Foto: Shutterstock
klopa
Foto: Shutterstock
klopa
18.10.2024.
u 14:01
Izdvajanje samo 15 do 20 minuta za obrok može značajno poboljšati radnu sposobnost, ali i pomoći u smanjenju stresa.
Pogledaj originalni članak

U današnje vrijeme, poslovni svijet sve više postaje sinonim za brzinu, produktivnost i multitasking. Svi smo nekako u toj beskonačnoj potrazi za vremenskom efikasnošću, pokušavajući uhvatiti balans između sastanaka, rokova i osobnih obveza. No jedan važan aspekt svakodnevnog života često trpi u toj potrazi za savršenom radnom rutinom – vrijeme za obrok. Koliko ste puta čuli rečenicu “nemam vremena za ručak” ili “pojest ću nešto kasnije”? Realnost je da mnogi od nas preskaču obroke ili jedu na brzinu, najčešće uz laptop, usred odgovaranja na mailove ili dok se pripremaju za sastanak.

Prema istraživanjima, sve veći broj zaposlenika u uredu preskače pauze za ručak, a čak i kada jedu, to rade za svojim radnim stolom. Obrok postaje sekundarna aktivnost, gotovo ometanje u radu, a ne trenutak za predah. Takva praksa dugoročno negativno utječe, ne samo na fizičko zdravlje već i na produktivnost i mentalno blagostanje. Uzimanje pauze, čak i kratke, neophodno je za održavanje energije i fokusa, a preskakanje obroka može dovesti do pada koncentracije i osjećaja umora.


Važnost odmora i pravilne prehrane

Iako je razumljivo da moderan radni ritam nameće određena ograničenja, važno je shvatiti koliko je važno napraviti pauzu i uzeti vremena za obrok. Kvalitetna prehrana ključna je za održavanje energije, koncentracije i zdravlja. Uz pravilnu prehranu, mozak i tijelo mogu optimalno funkcionirati, omogućujući nam da budemo produktivniji i učinkovitiji.

Pauza za obrok ne mora biti duga, ali je važno da bude kvalitetna. Izdvajanje samo 15 do 20 minuta za obrok može značajno poboljšati radnu sposobnost, ali i pomoći u smanjenju stresa. Također, važno je jesti svjesno, bez ometanja, kako bi tijelo moglo pravilno probaviti hranu i poslati mozgu signale sitosti.

Foto: Shutterstock
klopa


Zajednički trenuci

Zajednički trenuci često se stvaraju upravo kroz male geste – poput dijeljenja obroka. Iako nam radne obveze često ostavljaju malo prostora za osobnu interakciju, dijeljenje hrane može biti jednostavan, ali učinkovit način da se stvori pozitivna atmosfera u uredu. No, umjesto brzinske grickalice ili slatkog napitka, zašto ne biste uzeli nekoliko minuta za kratku, ali kvalitetnu pauzu? Saveznik tada postaju Podravka juhe uz koje ćete u vrlo kratko vrijeme imati topli obrok. Dok voda zavrije, možete se na trenutak odmaknuti od ekrana, istegnuti ruke ili čak popričati s kolegom. Upravo taj trenutak pauze, ma kako kratko trajao, može donijeti osvježenje i novi val energije potrebne za nastavak radnog dana.


Uvijek nadohvat ruke

Podravka juhe savršena su kombinacija brzine, praktičnosti i prepoznatljivih domaćih okusa. U samo nekoliko minuta, možete uživati u toplom, ukusnom obroku koji podsjeća na tradicionalne juhe. Idealne su kada nemamo puno vremena za kuhanje, a ipak želimo kvalitetan obrok, bogat okusima. Zahvaljujući širokoj ponudi različitih vrsta, Podravka juhe omogućuju vam da u svakom trenutku imate dostupan ukusan i hranjiv obrok.

Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr