Promo

Vinske ceste Slavonije i Baranje

Foto: TZG Osijeka
TZG Osijek
Foto: TZŽ Osječko-baranjske županije
TZG Osijek
Foto: Silvija Butković
TZG Osijek
Foto: TZO Bilje
TZG Osijek
Foto: Igor Profusek
TZG Osijek
Foto: TZO Bilje
TZG Osijek
Foto: TZG Našica
TZG Osijek
Foto: TZG Donji Miholjac
TZG Osijek
Foto: Silvija Butković
TZG Osijek
Foto: Belje d.d.
TZG Osijek
VL
Autor
PR Članak
23.12.2014.
u 14:21
Krenite cestama slavonsko-baranjskih vinogorja i upoznat ćete slavonsku dušu na najbolji način – kroz hedonistički doživljaj hrane, vina, pjesme i plesa
Pogledaj originalni članak

Nepregledne slavonske ravnice i pitomi baranjski brežuljci najljepši su ujesen i zimi, kada se završe poslovi u poljima i vinogradima. U tom su se kraju smjestili pitomi gradići Donji Miholjac, Belišće, Valpovo, drevne Našice, utvrđeni Osijek, biskupsko Đakovo, sela općine Erdut, jedinstveni Kopački rit, Bizovac poznat po svojoj ljekovitoj vodi, vinske ceste, biciklističke staze, seoska gospodarstva, restorani i tradicionalne gostionice, pa cijeli kraj ima veliki turistički potencijal. Osječko-baranjska županija ponosi se sa svoja četiri vinogorja, koja posjetitelji mogu upoznati slijedeći vinske ceste.

Na razvoj Feričanačkog vinogorja najviše su utjecali cisterciti i fratri iz Našica, dok su istinski čuvari Đakovačkog vinogorja, uz male proizvođače, biskupi koji stoluju u Đakovu. Vinogradi Erdutskog vinogorja smješteni su na istočnim padinama Daljske planine uz rijeku Dunav, a ondje posjetitelji mogu vidjeti i najveću bačvu na svijetu zapremnine 75.000 litara, koja je u stalnoj upotrebi od 1990. godine, kada je izgrađena. I na kraju, tu je Baranjsko vinogorje koje zbog specifičnosti položaja daje graševini prepoznatljive osobine. Tamošnji vinogradi najimpresivniji su vinogradi hrvatskoga Podunavlja, a protežu se duž južnih padina Banova brda. Puni doživljaj starinskog vinskog podruma posjetitelji će najbolje osjetiti u starom podrumu u centru Kneževih vinograda, koji je podignut 1526. godine.

Užitak u finim vinima Slavonci i Baranjci spajaju s uživanjem u domaćim delicijama, pjesmi i plesu. Specijaliteti od riječne ribe poput fiš-paprikaša i perkelta, šarana na rašljama te mesnih jela poput baranjskog čobanca i raznih specijaliteta od divljači, kulena, kobasica, čvaraka i slanine te na kraju slatkiši poput medenjaka, šapa, paprenjaka, makovnjača, orahnjača i salenjaka svojim mirisima i okusima nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Mnoštvo događanja upotpunjuje doživljaj ovog kraja.

U Osijeku svake prve subote u mjesecu u Tvrđi, koja spaja Gornji i Donji grad u zaokruženu urbanu sredinu obrubljenu zelenilom parkova i šetališta uz Dravu, istražite što se sve nudi na Osječkom sajmu antikviteta. Diljem Baranje održavaju se prigodne manifestacije i sajmovi koji su spoj tradicije te gastronomske, enološke i etno-ponude. I u Đakovu možete uživati u blagdanskom programu dok gradom voze graciozni lipicanci, Korzo ispunjavaju zvuci tradicionalnih božićnih pjesama, a na svakom se koraku nude domaći proizvodi obližnjih seoskih gospodarstava. U Đakovu ne propustite vidjeti velebnu katedralu sv. Petra. Razgledajte i druge barokno-klasicističke crkve i palače te dvorce obitelji Pejačević u Našicama, dvorac u Tikvešu, u Miholjcu i barokni dvorac Eugena Savojskog u Bilju.

Biciklom uz Dravu i Dunav

Uz Drava Bike Tour možete doživjeti Slavoniju i Baranju još neposrednije, a svoj bicikl zaustaviti na svakom mjestu koje vam se učini zanimljivim. Nakon ture uz Dravu, možete krenuti Dunavskom biciklističkom rutom. Ljubitelji prirode uživat će u Kopačkom ritu, najbolje očuvanom močvarnom području u Europi. Ondje možete šetati, voziti se biciklom, promatrati ptice, razgledati Kopački rit s palube broda, a tu su i lovišta u Tikvešu i Zlatnoj Gredi. Možete se prepustiti i čarima fotosafarija ili se baviti ribolovom na rijekama i jezerima.

Pogledajte na vecernji.hr