Uskršnja preporuka

Vinske zvijezde preporučuju najbolja vina za Uskrs!

Foto: Julio Frangen
Vinske zvijezde preporučuju najbolja vina za Uskrs!
25.03.2024.
u 07:24
U zagrebačkoj ESPLANADI, u restoranu Zinfandel, peteročlana komisija izabrala je vina za Uskrs – najbolje su ocijenjena vina vinarija Degrassi, Ventus i PZ Postu
Pogledaj originalni članak

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija ocjenjivala je vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95), drugi je plavac mali Bura 2021 vinarije Ventus (93) a treći pelješki Postup 2020 PZ Postup (92). Ukupno je pristiglo 25 uzoraka, od toga je 14 osvojilo zlatna priznanja.

Foto: Julio Frangen

U komisiji je bilo pet članova: Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić, sommelierka 1. razine s položenom edukacijom vinara/vinogradara na Agronomskom fakultetu; Martin Staroveški, student 5. god. Vinarstva i vinogradarstva Agronomskog Fakulteta u Zagrebu, Marija Vukelić, voditeljica projekta i Saša Zec, enolog, predsjednik komisije. Vina je posluživao mladi sommelier Tin Golić.

Foto: Julio Frangen

Tema proljetnog ocjenjivanja je preporuka vina za Uskrs, ona koja bismo rado sparili s klasičnim jelima na uskrsnom stolu, ali i koja pijemo u proljeće. Vina su to koja vinari sami piju za uskrsne blagdane i koja bi predložili ljubiteljima fine kapljice. Bilo je različitih i zanimljivih sorti, pjenušavih i mirnih vina: od bijelih - malvazije istarske, sauvignona, pušipela i škrleta do pošipa i vugave, preko ružičastih do crnih – plavaca i cuvéea. Nakon ocjenjivanja, restoran Zinfandel pripremio je proljetni ručak komisije s posebnom osmišljenim jelovnikom: za predjelo je poslužen mousse od kozje skute, divlje šparoge, gel od citrusa, klice rikole, za glavno jelo - poširani file brancina u gustom umaku od naranče i šafrana, krema od cvjetače, svježa cvjetača, a desert „Badem, masline, ruža i naranča“ oduševio je izgledom i okusom – u njemu je spojen Streusel od badema, krema od naranče i badema članovima, biskvit od maslinovog ulja i ružine vodice, gel od mlijeka i narančine korice.

Foto: Julio Frangen

Ukupni rezultati:

Pet zvjezdica ***** (95-98,9):

Degrassi Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95)

Četiri zvjezdice **** (90-94,9):

Blanc de noir brut Veralda; Ružica Vinodola brut rosé Pavlomir; Misal Royal Rosé brut; Rozalia Rosé extra brut Vuglec; Bolfan rosé 2023 ; Graševina Đurinski 2023; Škrlet Voštinić Klasnić 2022; Škrlet Mons Claudius 2022; Florijanović; Sauvignon blanc Vicinim 2022; Vugava Premier Vislander 2022; Pošip Surreal 2021 Hvar Hills;

Bura 2021 Ventus; Postup 2020 PZ Postup.

Tri zvjezdice *** (bodovi: 85 – 89,9)

Memoria brut nature Enosophia; Antique Rosé Extra Brut, Kraljevski vinogradi; Kraljevina Puhelek-Purek 2023; Pušipel Hažić 2022; Chardonnay Ferné Selekcija 2022 Degrassi; Dragonada 2021 Klet Romić; Malvazija Sv.Barbara barrique 2019 Juričić; Škrlet 2022 Seletković, La Famille cuvée 2022, Vin de Garage Karleuša

Foto: Julio Frangen

Uz svoju 10. obljetnicu projekt Vinske zvijezde proširio se na digitalnu platformu u obliku jedinoga hrvatskog vinskog interaktivnoga časopisa. To je jedinstveni projekt u vinskom svijetu Hrvatske (i u okolici); digitalan - dostupan svima u bilo kojem trenutku, s bilo koje platforme (računalo, mobitel, tablet); interaktivan - osim čitanja sadržaja, čitatelj istovremeno ima mogućnost pregledavanja videa, online kupnje proizvoda, posjećivanja web stranica, primanja informativnih i edukativnih newslettera, sudjelovanja na društvenim mrežama; moderan - u potpunosti usklađen s današnjim trendovima komunikacije (povezan s društvenim mrežama i Youtube kanalom). Časopis je besplatan, bez mjesečnih pretplata, a u posebnom uskrsnom izdanju koje izlazi u utorak 26.3. moći ćete pročitati opise i preporuke vina s ovoga ocjenjivanja uz uskrsne recepte naših popularnih gastro blogera.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.