Konzumacija obične crne kave pokazala se dobrom kad je riječ o povećanju dobrog kolesterola u tijelu te o smanjenju upala. Kava je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz dnevnog plana prehrane.
Pogledajte hit-recepte Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije:
Odrezak
Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinova ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.
Svinjska mast
Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala.
Krumpir
Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir.
Upoznajte gospodina koji peče kestene na Cvjetnom trgu već 47 godina:
Uvijek mi je smiješno to s tom hranom i raznim nutricionistima. Treba jesti skoro sve, što prirodnije i u ničemu ne pretjerivati... Ono što mi je interesantno su ljudi koji su zagriženi vegani ili se hrane "zdravo", da ti isti uglavnom poprilično bolesno izgledaju. Uvijek sam si postavio pitanje da li su se počeli hraniti "zdravo" jer su bili bolesni, ili izgledaju bolesno radi prehrane...