Ordinacija.hr

Vitomira Lončar o borbi s epilepsijom: Znam doći u stanja iz kojih ne vidim izlaz

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Vitomira Lončar
Foto: Vitomira Lončar
Vitomira Lončar
13.02.2015.
u 13:13
Nevjerojatno je da od 40.000 građana ove zemlje, koliko nas otprilike boluje od epilepsije, nema baš ni jednog poznatog sportaša, političara, pjevača, glumca…
Pogledaj originalni članak

Ususret Nacionalnom danu oboljelih od epilepsije (koji obilježavamo 14. veljače) portal Ordinacija.hr objavio je razgovor sa svojevrsnom ambasadoricom ove bolesti, koja je učinila mnogo po pitanju senzibilizacije javnosti - ravnateljicom kazališta Mala scena, Vitomirom Lončar.

Nekad omiljenu voditeljicu "Malavizije", Bucku, epilepsija je pratila od tinejdžerske dobi, iako toga u to vrijeme nije bila svjesna. Do razvoja njene bolesti dovele su mnoge traume glave.

"Između 13. i 15. godine dogodilo mi se nekoliko nesretnih slučajeva prilikom kojih sam dobila udarce u glavu. Na skijanju sam se u velikoj brzini zaletjela u kuću, slomila ruke i dobila potres mozga; za vrijeme predstave 'Na vjetru svirala' u PIK-u palo mi je na glavu željezno koplje i ponovno sam dobila potres mozga. U to sam vrijeme u gimnaziji igrala i košarku (još se nije znalo da ću ostati niža od 160 cm!) i na Europskom prvenstvu, gdje sam igrala u ekipi IV. gimnazije, za vrijeme utakmice dobila sam snažan udarac u glavu i - ponovno završila u bolnici. Tada su počele teške glavobolje, pretrage i liječenje, početak uzimanja terapije. Roditeji mi nisu rekli kakve lijekove uzimam i koja mi je dijagnoza. Tek sam u odrasloj dob iz dokumentacije zaključila da su to bili antiepileptici. U mojoj se obitelji o tome naprosto - nije razgovaralo", otkrila je 55-godišnja docentica na TV Akademiji u Splitu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/Pixsell

Uslijedilo je turbulentno razdoblje s neugodnim iskustvima zbog neznanja prijatelja i društva u kojem se kretala o epilepsiji te stabilno razdoblje od 22. do 30. godine, bez terapije.

Nažalost, nesreća u kojoj joj je dvostruka neonska lampa pala na glavu dovela je do reaktivacije bolesti.

Danas živi krajnje disciplinirano: rano liježe, trudi se spavati osam sati, redovito uzima terapiju i odlazi na kontrole. Nema tulumarenja, izbjegava bučne prostore, jako svjetlo, dim...

Cijeli članak pročitajte na portalu Ordinacija.hr

>>O epilepsiji će podučavati djecu u vrtićima i školama

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.