Tortilja čips dolazi iz grada Piedras Negras u Meksiku. Jednog dana 1943. godine nekoliko supruga američkih vojnika stiglo je u restoran jednog gospodina, a kako je već bio kraj radnog vremena, tražile su da im se pripremi nešto što je jednostavno i brzo gotovo.
Vlasnik, Ignacio "Nacho" Anaya nije imao dovoljno sastojaka da pripremi konkretno jelo - imao je svega nekoliko tortilja, malo ribanog sira i Jalapeño papričice.
U trenutku je izmislio recept: izrezao je tortilje na trokutiće - napravio tako tortilja čips - posipao ribanog sira i malo papričica te sve zajedno stavio u pećnicu na nekoliko minuta i dobio novo jelo - nachose. Žene su se oduševile ovom novonastalom grickalicom, a vrlo brzo recept se proširio diljem cijele Amerike.
Danas, 24. veljače, tortilja čips slavi svoj dan, pa vam donosimo recept po kojem ih možete pripremiti kod kuće.
Sastojci:
1 šalica kukuruznog brašna
1 šalica običnog brašna
Pola vrećice praška za pecivo
2 žlice margarina
Po dvije žličice: sezama, lanenih sjemenki i sjemenki suncokreta
Žlica maslinovog ulja
Mlaka voda
Malo soli
Priprema:
Zamijesite tijesto od brašna, sjemenki, vode i margarina. Podijelite smjesu na kuglice i pustite da se diže pola sata.
Kuglice razvaljajte na papiru za pečenje da dobijete tanku podlogu. Izrežite male trokutiće, a zatim ih pecite na 150 stupnjeva oko 30 minuta.
Napravite umak od jogurta i češnjaka, od rajčice ili najpoznatiji meksički umak - guacamole, i uživajte!
Predlažemo da ovaj vikend isprobate odlične pržene krumpiriće koji se lako spravljaju kod kuće!
Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put