Dobro poznat kao „najdulji mjesec u godini”, siječanj je obično hladan, tmuran i „prazan“ po pitanju javnih događaja. Ipak, nije sve tako crno. Pravi hedonisti imaju razloga s nestrpljenjem čekati prvi mjesec kako bi proveli dva nezaboravna dana na istoku Hrvatske te se, po mogućnosti, i dulje zadržali u Slavoniji, Baranji i Srijemu.
Naime, jedan od najvećih i najvažnijih vinskih događaja u Hrvatskoj, WineOS, održava se upravo u terminu kada su kalendari obično prazni. Ovaj je sajam vina, delicija i ugodnog življenja došao do jubilarnog, desetog izdanja koje će se održati 10. i 11. siječnja sljedeće godine u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku. Sajam svake godine donosi brojne novitete i stalno bilježi rast, a jubilej će također donijeti puno novih detalja.
Osmišljen kao središnji vinski događaj kontinentalne Hrvatske, WineOS je i prije desete iteracije postigao svoj cilj te postao nezaobilazna postaja najznačajnijih proizvođača vina i delicija toga kraja. Dapače, od početka je imao potporu Graševine Croatice, regionalne organizacije proizvođača vina, a ta je suradnja neprestano rasla iz godine u godinu. Graševina Croatica danas je glavni partner udruzi Dekanter u organizaciji WineOS-a.
WineOS kao mjesto spajanja vinara s krajnjim potrošačima, danas je puno više od kušanja novih i odležanih vina. Vinarije imaju prigodu predstaviti obilaske njihovih podruma i druge sadržaje njihove turističe ponude. Također, važan segment sajma je spajanje proizvođača s distributerima, ugostiteljima i hotelijerima, budući da je siječanj postao ključno vrijeme kada se pripremaju vinske karte za sljedeću turističku sezonu.
Osim lokalnih proizvođača, WineOS by Graševina Croatica redovito promovira i brojne gostujuće izlagače iz ostalih hrvatskih regija i susjednih zemalja. Tako su, primjerice, ove godine na devetom izdanju sajma lokalni vinari zauzeli oko 60 posto sajma, dok su se na ostalim izlagačkim mjestima predstavili proizvođači destilata, lokalni OPG-ovi, gosti iz Slovenije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Austrije, Španjolske...
Sajam prati i bogat dodatni program. Tako se na glavnoj pozornici uživo kuhaju sjajni zalogaji, koje posjetitelji na kraju i sami kušaju, predstavljaju se vinarije i vinogorja, demonstrira se rad strukovnih škola, govori o zanimljivim inicijativama u proizvodnji vina i hrane te zabavlja uz „kumove“ sajma, redom poznate Osječanke i Osječane koji se rado odazivaju pozivu organizatora kako bi promovirali ovaj jedinstveni događaj. Uz događanja na pozornici, sajam prate i stručne masterclass radionice u odvojenom dijelu objekta.
Sljedeća godina, uz već spomenute programe, donosi i nekoliko noviteta. Tako će posjetitelji tijekom trajanja sajma imati prigodu nazočiti radionicama u organizaciji Graševine Croatice na kojima će se predstavljati vinarije, vinogorja i sorte istoka Hrvatske. Bit će to sjajna prigoda dozna i kuša nešto novo. Osim toga, zahvaljujući vremenskim prilikama koje su rezultirale nikad ranijom berbom, gosti će premijerno kušati brojne mlade graševine. Ljubitelji znanja moći će sudjelovati u tematskom kvizu kojeg će voditi poznati „lovac“ Dean Kotiga, a svi posjetitelji će putem posebne aplikacije odabrati svoje favorite sajma u više kategorija.
Za kraj se pozabavimo brojkama. Prošli, deveti WineOS organiziran je na više od 2800 četvornih metara Gospodarskog centra. Tijekom dva dana održavanja kroz sajam je prošlo četiri tisuće ljudi koji su imali priliku kušati preko 600 različitih vina i žestokih pića.
Za sve željne uživanja u vinu i delicijama, WineOS by Graševina Croatica svoja vrata otvara 10. i 11. siječnja od 15 do 21 sat. Nakon svega organiziran je i „afterparty“ u centru Osijeka, a svi koji žele nastaviti s hedonizmom moći će se zadržati u Slavoniji, Baranji i Srijemu, posebice zato što slavlja u povodu blagdana Svetog Vinka kreću već vikend nakon WineOS-a. Stoga vas očekujemo 10. i 11. siječnja 2025. u Osijeku. Uzdravlje!