Puding je jedna od onih slastica koju volite ili ne volite, ali uglavnom ga izbjegavamo jer nije na vrhu liste zdravih jela. Verzija koju vam predlažemo sadrži proso, amarant, zobeno mlijeko, prirodne zaslađivače... ni oni koji su odavno prešli na zdravu prehranu neće mu naći slabu točku!
Puding od prosa i amaranta
Sastojci:
2 šalice skuhanog prosa i amaranta
1 šalica zobenog/bademovog mlijeka
1/2 šalice datulja prethodno natopljenih (oko 1 h) i otkoštenih
1/4 šalice zaslađivača (agavin sirup, med, javorov sirup...)
1 žlica kokosova ulja
1 žličica arome vanilije
prstohvat soli
Dodatak za bijelu kremu:
2 žlice kokosovih mrvica
par tostiranih lješnjaka
Dodatak za tamnu kremu:
1 žlica maslaca od kikirikija s čokoladnim proteinom (može i obični)
2 žlice sirovog, nezaslađenog kakaa
Postupak:
Glavne sastojke stavite u blender i izmiksajte do glatke strukture. Izdvojite 1/3 smjese i u nju umiješajte kokosove mrvice i umetnite jedan lješnjak po porciji. Stavite 10 minuta u zamrzivač da se stisne prije nego li dodate tamnu kremu. Ostatku smjese u blenderu dodajte kakao i maslac, uključite blender nekoliko sekundi i prelijte preko bijele kreme. Ako želite da puding bude kompaktniji, neka stoji nekoliko sati u hladnjaku. Ako je želja prevelika, primite se žlice i dobar vam tek!