Kad stisne prehlada

Za zreli kašalj treba piti sirupe od jaglaca i trputca

Foto: Thinkstock
Za zreli kašalj treba piti sirupe od jaglaca i trputca
17.11.2014.
u 10:31
Po vrsti, kašalj može biti suhi i vlažni, odnosno produktivni. Kod suhog nema sluzi, sekreta ili ispljuvka, a kod produktivnog ga ima.
Pogledaj originalni članak

Vrijeme viroza, prehlada i gripe ne može proći bez kašlja koji može biti vrlo iritantan i neugodan. Iako se kašalj najčešće liječi kod kuće, on je jedan od simptoma zbog kojih najčešće odlazimo kod liječnika.

Po vrsti, kašalj može biti suhi i vlažni, odnosno produktivni. Kod suhog nema sluzi, sekreta ili ispljuvka, a kod produktivnog ga ima. Često ju je teško iskašljati, a najproduktivniji kašalj nastaje na dušniku.

Recimo kod bronhitisa, upale dušnika i bronha. Češće se pojavljuje u zimskim mjesecima, a najviše pogađa malu djecu. No traje kratko i nije potrebno liječenje antibioticima – objašnjava dr. Zorislav Deverny, liječnik opće medicine.

Napominje i kako se prema sekretu produktivnog kašlja može postaviti dijagnoza.– Ako je sekret, primjerice, proziran i vodenast, riječ je o virusnoj infekciji. Iako to ružno zvuči, riječ je o normalnoj prehladi kod koje ne pomažu antibiotici. Uspješno se liječi kod kuće i nestaje za nekoliko dana. Ako je pak sekret gust, žućkaste ili zelenkaste boje, riječ je o bakterijskog infekciji – kaže liječnik.

Na oslabljeni imunosustav i zanemarenu virusnu infekciju može se “nakalemiti” bakterijska infekcija. Tada se suhi kašalj pretvara u produktivni.

– Mnoge infekcije dišnih putova počinju sa suhim kašljem, poput prehlade i gripe. No nakon nekoliko dana sluznica dišnih puteva počinje proizvoditi više sluzi i nastaje produktivni kašalj koji se liječi ekspektoransima odnosno eteričnim uljima eukaliptusa, anisa i majčine dušice ili saponimima, sirupima jaglaca, trputca i slično – zaključuje doktor Deverny.

>>Čajeve iz Koprivnice piju u Kini, Južnoj Koreji, Japanu i Argentini

>>Ovako ćete se riješiti prehlade u samo 24 sata!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.