Vodič kroz začine

Začini su poput parfema, birati ih valja po ukusu, a manje je uvijek više

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Začini
Foto: Thinkstock
Kopar
Foto: pixabay
Kurkuma
Foto: Thinkstock
kurkuma
06.02.2015.
u 17:00
U srcu Zagreba nalazi se jedan od najboljih dućana sa začinima čiju ponudu bira školovani kuhar, a pomaže mu supruga ekonomistica koja vodi posao
Pogledaj originalni članak

Samo prstohvat šafrana može od najobičnije riže napraviti praznik za nepce, količina cimeta koja stane na vrh noža uz par klinčića i jedan anis od biskvita će napraviti mirisnu poslasticu, dok će grančica ružmarina popraviti i najlošiji gulaš.

Par drobljenih zrna papra oživit će kiseli kupus, a žličica kurkume biti najbolji saveznik u zdravlju... Sve to znamo deklarativno, no kada, što i koliko, druga je priča.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Začini i priča o njima te savjeti kako ih birati i upotrebljavati su poput vječnog putovanja u kojem svakim korakom otkrivate nove svjetove i teško je dva puta susreti isti začin jer im je samo ‘osnovna obitelj’ ista, a sve ostalo – zemlja, klima, način pripreme i čuvanja – vezano je uz narod i dio svijeta iz kojeg dolaze. Tako, npr., uz općepoznati zeleni, crveni, crni i bijeli papar postoji još gotovo stotinjak podvrsta tog najpoznatijeg začina.

Osoban doživljaj za svakog

Odabir začina jednako je osoban doživljaj kao i biranje parfema, a njihovo uparivanje s hranom – osim nekih osnovnih pravila – stvar je ukusa. Jedino što vam je potrebno kad je riječ o začinima jest – znatiželja. Gurmani su upravo takvi, a odgovore na mnoga njihova pitanja znaju Ana-Marija Petrić i Matija Paskaš koji su svoju ljubav prema putovanjima i svijetu začina pretočili u jedinstvenu trgovinu u samom srcu Zagreba.

Mirisi i boje bili su mamac koji je ovaj mladi par privlačio na tržnice začinima, ali i na plantaže, bazare...

– Proputovali smo dobar dio svijeta: od Južne Amerike, Jamajke, Dominikanske Republike do Egipta, Turske, Indije... Dok su drugi dovlačili magnete i odjeću, mi smo se vraćali pretovareni začinima. A onda su krenula eksperimentiranja – što i kako s njima. Matija je školovani kuhar pa je njemu to išlo puno bolje nego meni, baš kao i spajanje začina sa začinom – prisjeća se Ana-Marija, koja je žena ‘od brojki’, dok je Matija onaj kreativniji i iskusniji dio tima iz “Harrise”.

Poslovanje s dalekim zemljama nije bio lak posao jer valja zadovoljiti stroge higijenske propise pa se događalo da pošiljke završe u smeću. A bilo je pogrešaka i pri nabavi kada bi ih očarali boje i mirisi na veletržnicama, a koji su bili zapravo ‘nabildani’, umjetno stvoreni.

– Važno nam je da možemo ponuditi iskonski začin, koji nije tretiran ni pojačavan jer posjetitelji naše trgovine ljudi su koji znaju što traže i uvijek nam se vraćaju. Zbog toga smo se potrudili i imamo čak petnaestak vrsta čilija različitih tekstura i jačine, dvadesetak vrsta papra i još više šećera. Upravo šećeri su najtraženiji, jer je riječ o vrstama (palmin, kokosov, dimljeni, sirovi smeđi...) kakve i dijabetičari smiju trošiti – kaže Ana-Marija Petrić.

Posjetitelji “Harrise”, odaje nam, gurmani su koji vole interakciju i čavrljanje pa rado podijele savjete i recepte s njima.

Od lijeka do afrodizijaka

Začini su kroz povijest bili valuta kojom se trgovalo, plaćalo, kojom se procjenjivala moć, posredovalo, ali i potkupljivalo. Tako se, primjerice, zrnima kakaovca mjerilo bogatstvo Indijanaca u Južnoj Americi. Kristofor Kolumbo upravo je obećanjem da će s otoka uz obale Indije donijeti začine i bisere iskamčio od kraljice Izabele flotu kako bi krenuo u još jednu misiju otkrivanja svijeta. Kada se sjetimo kako se trgovalo solju i kolike je narode ona učinila moćnima, više cijenimo taj dar prirode na koji su naša nepca navikla.

Putem nazvanim “Zlatna cesta Samarkanda”, koji se protezao preko pustinja južnoazijskih i istočnih carstava, a koji su stoljećima kontrolirali Arapi, karavane magaraca prenosile su začine koji su se upotrebljavali za liječenje, njegu, ali i zavođenje ili ubojstva...

Hipokrat je, primjerice, u svojim spisima nabrojio 400 medicinskih pripravaka od začina, a više od polovice njih i danas se koristi.

>>Ovaj začin pravo je čudo prirode i štiti od mnogih vrsta raka

>>Ljuta papričica izliječit će mnoge tegobe, ali i potaknuti seksualnu želju

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.