Promo

Zagorje – "Bajka na dlanu"

Foto: TZKZŽ
TZKZŽ (1)
Foto: TZKZŽ
TZKZŽ (1)
Foto: TZKZŽ
TZKZŽ (1)
Foto: Dvorac Veliki Tabor
TZKZŽ (1)
Foto: Martin Turk
TZKZŽ (1)
VL
Autor
PR Članak
10.08.2013.
u 08:45
Ova sjeverozapadna hrvatska regija oaza je sačuvane prirode, zelenila, čistoga zraka te blagih i ljekovitih voda
Pogledaj originalni članak

Ako tražite mjesto za život primjeren čovjeku, mimo industrijskih i urbanih tijekova svijeta u kojem živimo, dobar odabir, među mnogima, zacijelo je Zagorje: oaza sačuvane prirode, zelenila, čistoga zraka te blagih i ljekovitih voda.

Upravo je ovdje najviše termalnih izvora koji, pretočeni u moderna kupališta s vrhunskim hotelima, wellnes centrima i gastronomskom ponudom, Zagorje čine pravom hrvatskom kontinentalnom rivijerom. Terme Tuhelj, Terme Jezerčica i Krapinske Toplice mjesta su gdje moći termalnih voda i ljekovitog blata bogatog mineralima pružaju blagodati koje su obilato koristili još i stari Rimljani.

U Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici i Apart hotelu Villa Magdalena u Krapinskim Toplicama moderan čovjek može se opustiti wellness tretmanima u samom srcu Zagorja.

Pri spomenu Marije Bistrice svatko će prvo pomisliti na hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj. Čudotvorni kip Crne Bogorodice već više od tri stoljeća u Mariju Bistricu privlači rijeke hodočasnika iz domovine i svijeta.

Krapina je prijestolnica kajkavske kulture i riječi. Tu je rođen Ljudevit Gaj, a dugogodišnja festivalska tradicija hrvatskoj je kulturi podarila „popevke“ bez kojih ne možemo ni kad se veselimo ni kada tugujemo. Danas je Krapina prepoznatljiva po Muzeju krapinskih neandertalaca, koji osvaja svojom originalnošću i obara sve rekorde posjećenosti. U Krapini je upravo u tijeku je 48. po redu Tjedan kajkavske kulture. To je tradicionalna manifestacija kojom se nastoje sačuvati i obogatiti kajkavski jezik i zagorski običaji.

Jedini muzej na otvorenom u Hrvatskoj jest Staro selo u Kumrovcu. On "živi“ u srcu sela te posjetiteljima dočarava zagorsku ruralnu tradiciju. Kumrovec je i rodno mjesto Josipa Broza, a želite li vidjeti kako izgleda tradicijska svadbena svečanost kumrovečkog kraja, dođite 14. rujna na manifestaciju Zagorska svadba. U blizini Kumrovca, u zaštićenom krajobrazu uz rijeku Sutlu u Zelenjaku, nalazi se i nezaobilazna Villa Zelenjak – Ventek, koja kontinuirano održava tradiciju autohtone zagorske kuhinje od daleke 1938. godine. U neposrednoj blizini nalazi se i jedini spomenik hrvatskoj himni „Lijepoj Našoj“.

Krećemo prema pitoresknom gradu Klanjcu, u posjet samostanu koji su davne 1640. godine izgradili franjevci koji su u Klanjec stigli na poziv Žigmunda Erdődyja, gospodara Cesargrada. Samostan čuva i zavičajnu zbirku sakralne umjetnosti, a u kripti se ističu sarkofazi obitelji Erdődy. Nasuprot samostana nalazi se Galerija Antuna Augustinčića u kojoj su izložena djela koja je veliki majstor poklonio rodnom gradu. Uskoro, od 4. do 6. listopada, Klanjac će tijekom tradicionalne manifestacije Zahvala jeseni oživjeti raznolikim kulturnim i turističkim sadržajima koji prikazuju dio tradicijske baštine tog dijela Hrvatskog zagorja.

U Desiniću, srednjovjekovni kasnogotički renesansni burg Veliki Tabor stoljećima mami uzdahe znalaca i prolaznika. Nakon restauracije otvorio je svoja vrata posjetiteljima i dočekuje ih u svom punom sjaju.

U Svetom Križu Začretju nalazi se nekad impozantna grofovska rezidencija, kasnobarokni dvorac koji su gradile obitelji Keglević i Sermage u 17. i 18. stoljeću. Posljednji veleposjednik u dvorcu bio je barun Janko Vraniczany, a danas je dvorac u privatnom vlasništvu i rado otvara svoja vrata turistima.

Dvorac Gjalski nadomak grada Zaboka, rodno mjesto poznatog hrvatskog pisca Ljube Babića, danas je, uz dvorac Mihanović, jedan od najreprezentativnijih hotela - restorana.

Zagorje ne bi bilo bajka da nema što ponuditi nepcima željnima okusa i tradicionalne domaće kuhinje. A pregršt biranih zagorskih specijaliteta koja nude restorani i brojna seoska domaćinstva, ostavljaju neizbrisiva sjećanja na okuse i mirise boravka u Zagorju.

Na jednom od najljepših zelenih brega, u samom srcu Hrvatskog zagorja, smjestilo se turističko selo Vuglec Breg.

Ideja vodilja bila je stvaranje jedinstvenog ambijenta za vrhunski ugođaj i potpuni užitak u autohtonom okruženju te povezivanje tradicije zagorskog kraja s modernim standardima u turizmu.

Nedaleko od mjesta Sveti Križ Začretje stisnulo se selo Kozjak, čija povijest seže u daleku 1417. godinu. Gostoljubivost domaćina i prepoznatljivost ambijenta zasigurno će vas odmoriti i svojom idiličnošću vratiti u prošlost.

Posjet Majsecovu mlinu u Donjoj Stubici ostavlja neizbrisiva sjećanja na okuse i mirise nekih minulih vremena.

Ako želite samo na trenutak urbano zamijeniti seoskim, nećete pogriješiti odete li u Lojzekovu hižu u Gusakovcu, nadomak Marije Bistrice.

Ravnodušnima vas neće ostaviti ni odmor u vilinskom ozračju Vinarije Bolfan na Vinskom Vrhu. Potrebu za iskustvom tišine, mira i spokoja zadovoljit ćete u zelenom meditativnom ambijentu njihovih vinograda.

A želite li doživjeti Zagorje u Zagrebu, dođite 20. i 21. rujna na središnji zagrebački trg, Trg bana J. Jelačića, i razgledajte tradicionalnu izložbeno-prodajnu manifestaciju "100 % zagorsko". Izlog je to raznovrsne zagorske hrane, pića, kulture, tradicije i zabave.

Puno puta Zagorju se treba vratiti. Svaki put dočekat će vas drugačije, ali uvijek srdačno i raširenih ruku! Baš kao prava "Bajka na dlanu“.

>>Podijelite s nama neotkrivene ljepote Hrvatske

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr