Promo

Zagorska tradicija: Puretina, svinjetina, ječam, šumsko voće...

Foto: Borna Filić/Pixsell
akademija zdravog življenja (1)
Foto: Borna Filić/Pixsell
akademija zdravog življenja (1)
Foto: Borna Filić/Pixsell
akademija zdravog življenja (1)
Foto: Borna Filić/Pixsell
akademija zdravog življenja (1)
Foto: Borna Filić/Pixsell
akademija zdravog življenja (1)
Foto: Borna Filić/Pixsell
akademija zdravog življenja (1)
Foto: Borna Filić/Pixsell
akademija zdravog življenja (1)
Foto: Borna Filić/Pixsell
akademija zdravog življenja (1)
Foto: Borna Filić/Pixsell
akademija zdravog življenja (1)
Foto: Electrolux
Electrolux
VL
Autor
PR Članak
13.12.2010.
u 13:53
Kuhinja zagorskog težaka mora zadovoljiti sve potrebe napornog rada u polju, uz namirnice specifične za ovaj kraj
Pogledaj originalni članak

Tjestenina sa svinjskim fileom i sirom mascarponeom, koju je pripremala naša čitateljica Dubravka Salopek Weber, profesorica fizike i astronomije iz Zagreba, donijela joj je pobjedu u petoj radionici Electroluxove i Večernjakove Akademije zdravog življenja. – Danas mi je suđena tjestenina. Svojim sam dečkima kod kuće pripremila tjesteninu s morskim plodovima – rekla nam je gospođa Dubravka, kojoj ovo nije bilo prvo sudjelovanje u našim radionicama. Voli kuhati, kaže, iako nema baš previše vremena.

Puno pažnje posvećuje kvaliteti namirnica kojima se koristi, zbog čega ima i svoj vrt u kojem sve uzgaja ekološki. Kako sama peče i kruh za svoju obitelj, Electroluxov pekač kruha koji je osvojila bit će joj u tome dobar pomagač. Gospođa Dubravka na radionicu je prijavila i svoju prijateljicu iz Ogulina Sanju Štimac, koja je zbog toga morala uzeti slobodan dan. Nije joj to bilo teško jer naše su joj radionice posebno prirasle srcu. Otkrila nam je da je već bila na 12 radionica. – Volim doći ovdje, puno toga čujem i uvijek naučim nešto novo – kaže gospođa Sanja.

Potvrdila je to i ovaj put, kad se prvi put susrela s Podravkinim cmokom, od kojega je pripremala okruglice. Matko Perović, inženjer strojarstva iz Zagreba, pokazao nam je da se vrlo dobro snalazi u kuhinji. – Volim kuhati za društvo, a uživam u pripremanju koktela – otkrio nam je o sebi, dodajući da mu je posebno zadovoljstvo kad priprema obrok od namirnica koje pronađe kad otvori hladnjak i ormar. – Najbolje mi je kad jednostavno jelo pripremim na neki drugi način – rekao nam je Matko, koji se na našu radionicu prijavio prvi put i nije baš znao sve o njoj. Na kraju je bio vrlo zadovoljan. Iako nije osvojio glavnu nagradu, kazao je kako je puno toga naučio. A koliko mu je bilo dobro potvrdio je i pitanjem može li doći ponovno za dva tjedna.

Da zagorska purica ne mora uvijek biti pečena i poslužena uz mlince, našim je čitateljicama pokazao kuhar Anđelko Levanić iz Hrvatskog kuharskog saveza, koji je i vodio radionicu. – Zagorska kuhinja prava je težačka kuhinja, koja je morala zadovoljiti energetske potrebe rada u polju. Bilo je tu i masnoća, posebno svinjske masti, koja se pomalo zaboravlja. Tu su i žitarice (ječam, pšenica), svinjetina i puretina, ali i divljač. Ljudi su bili siromašni pa im je to bio najjednostavniji izvor mesa – ispričao nam je A. Levanić o zagorskoj kuhinji. No, ta zagorska tradicija danas se prilagođava modernijem načinu posluživanja.

I tako poslužena otkriva sve bogatstvo okusa, koji, objašnjava A Levanić, nigdje nisu tako prepoznatljivi kao u hrvatskoj kuhinji. Našim je čitateljima i ovaj put pomagao Zoran Delić, Podravkin promotor kuhanja. Osim nagrada Electroluxa, čitatelji su kući ponijeli i nagrade ostalih organizatora. I naravno, sjećanje na ugodno druženje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr