VINARIJA KOZLOVIĆ

Zagrebačka premijera novih Kozlovićevih vina

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
vina Kozlović
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
vina Kozlović
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
vina Kozlović
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
vina Kozlović
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
vina Kozlović
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
vina Kozlović
21.05.2014.
u 12:06
Predstavljeno je vino nazvano Vale, po mjestu u kojem je vinarija, ispod Momjana; mješavina je to pretežno malvazije i sauvignona
Pogledaj originalni članak

Antonela i Gianfranco Kozlović upriličili su u zagrebačkom restoranu Boban premijernu degustaciju dva svoja nova vina. Kozlović, koji se još kao mlad vinar uvrstio u hrvatske vinske zvijezde, rijetko se odlučivao na takve prezentacije izvan Istre. No, prilike se na tržištu mijenjaju, a osjećam i dug prema restoranima u kojima uspješno prodaju moja vina, obrazlaže Franko svoj postupak. Kozlovići su predstavili svoje novo vino nazvano Vale, po mjestu u kojem je njihova vinarija, ispod Momjana. Mješavina je to pretežno malvazije i sauvignona – pošteno deklarirano, jer mnoge istarske malvazije sadrže i dozu sauvignona, no vinari to ne žele priznati.

Drugo je vino Violetta, otprije u njihovoj ponudi, no sada je novog stila. Prije je bila poluslatka, sada je suha, s finim voćnim mirisima i svježinom, što čini ovo vino (kao i Vale) prikladnim i kao aperitiv i kao ljetno vino. Naglašene je ružičaste boje, mješavina terana i merlota. Kozlović kaže da se sve više okreće teranu, a sada, nakon što se pet godina uglavnom bavio gradnjom svoje velebne, atraktivne vinarije opet ima dovoljno vremena za vinograd. Ukupno ima oko 25 hektara, a kod kooperanata još 10-ak.

Vinogradi su mu i na slavnoj poziciji Santa Lucia, pa je u Bobana kušana i ta malvazija '12, dobro odležana, macerirana, kao i mlada, vrlo svježa i pitka malvazija iz lanjske berbe. Kozlović je zablistao i na međunarodnoj sceni, nekoliko se vina okitilo odličjima na svjetskim natjecanjima, nastavljajući tako lanjske visoke ocjene.

Degustaciju su pratili i birani zalogaji, npr. arancini sa šparogama i mozzarellom, te šafranom i kozicama; brancin na podlozi od blitve, pa svinjetina sa sezonskim povrćem iz woka i egzotična voćna salata.

>> Među 8060 vina u Bruxellesu Hrvatskoj jedno zlato, tri srebra

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.