Mini istraživanje

'Zamijenila sam kavu s matchom na dva tjedna, evo što se dogodilo mome tijelu'

Foto: shutterstock
'Zamijenila sam kavu s matchom na dva tjedna, evo što se dogodilo mome tijelu'
10.10.2024.
u 15:30
Matcha se koristi u tradicionalnim čajnim ceremonijama u Japanu još od sedmog stoljeća, ali danas je vjerojatnije da ćete na svojim društvenim mrežama vidjeti pjenušavu zelenu boju ovog čaja. Ipak, matcha ima mnogo više prednosti od atraktivnog izgleda, mnogi je piju kao zdraviju alternativu kavi.
Pogledaj originalni članak

"Zeleni čaj matcha i kava nude niz zdravstvenih prednosti, ali i potencijalnih štetnih učinaka, osobito ako se konzumiraju u velikim količinama ili kod osoba koje su osjetljive," kaže Tamar Samuels, magistra znanosti i nutricionistica. "Općenito govoreći, matcha je zdrava alternativa kavi i može biti bolje podnošljiva kod onih koji su osjetljivi na spojeve prisutne u kavi", piše Glamour. U posljednje vrijeme sve se više razmišlja o značajnom smanjenju konzumacije kave, a novinarka Glamoura htjela je i osobno iskusiti navodne zdravstvene prednosti matche. Stoga se odlučila na dvotjedno odricanje od omiljenog cappuccina s zobenim mlijekom te umjesto toga svakodnevno konzumirala matcha latte.

Matcha je fini prah dobiven od listova zelenog čaja biljke Camellia sinensis, koja raste u sjeni. Ovaj čaj dobiva svoju svijetlo zelenu boju zahvaljujući visokom sadržaju klorofila, za koji se vjeruje da pridonosi bogatstvu hranjivih tvari u tijelu. Za razliku od konvencionalnog zelenog čaja, kod matche se konzumira cijeli list, što omogućuje potpuni unos antioksidansa, vitamina i minerala. Matcha također sadrži kofein, ali njezina visoka razina L-teanina navodno osigurava dugotrajnu, blagu budnost bez uobičajene nervoze koju kava može uzrokovati.

VEZANI ČLANCI: 

Prema Tamar Samuels, istraživanja su počela ukazivati na brojne zdravstvene prednosti matche, uključujući njezinu ulogu u potencijalnom poboljšanju antioksidativne aktivnosti, podršci metabolizmu i poboljšanju kognitivnih funkcija, prenosi Glamour. Jedna od glavnih prednosti konzumiranja matche je bogatstvo antioksidansima. Ovi spojevi pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala, koji su povezani s mnogim kroničnim bolestima. Redovita konzumacija matche može imati i kardiovaskularne i metaboličke prednosti, poput poboljšanih glikemijskih i lipidnih profila, smanjene upale i smanjenja debljanja.

Kognitivne funkcije također se poboljšavaju zahvaljujući konzumaciji matche. Istraživanja sugeriraju da matcha može pružiti zaštitu protiv kognitivnog propadanja, posebno kod starijih žena, što se pripisuje visokim razinama katehina, luteina i vitamina K, poznatim po neuroprotektivnim svojstvima. Iako su ova istraživanja obećavajuća, Samuels napominje da nije provedeno dovoljno istraživanja za davanje konačnih preporuka. Također, iako je zeleni čaj obično siguran za konzumaciju, valja imati na umu da sadrži kofein, a prekomjerni unos može uzrokovati poteškoće sa spavanjem, glavobolje i osjećaj nervoze.

VEZANI ČLANCI:

Prelazak s kave na matchu treba biti postupan, prema stručnjakinji za matchu Louis Birkhahn, osnivačici Matcha Uniona. Njezin savjet je da postupno smanjite unos kave. Prvih dana započnite s malom šalicom kave ujutro i matchom u rano poslijepodne, a zatim postupno smanjujte unos kave dok je ne izbacite u potpunosti do kraja tjedna. Također, savjetuje konzumiranje zadnje šalice matche prije 14 sati radi boljeg sna. Eksperimentiranje s različitim načinima uvođenja matche u prehranu, poput pečenja ili kuhanja, može olakšati proces.

VEZANI ČLANCI: 

Eksperiment ove novinarke je počeo s odlukom o zamjeni uobičajenog cappuccina s zobenim mlijekom za matcha latte. Prvi dan, već od jedanaest sati ujutro, pojavila se želja za cappuccinom, osjećaj umora i smanjene energije, kaže. Iako je svaki novi izazov težak, nije očekivala da će prijelaz biti toliko zahtjevan. Prvi pokušaj završio je povratkom kavi popodne, no sljedeći dan je donio čvršću odluku. Kako je tjedan odmicao, umjesto jutarnje kave konzumirala je matcha latte sa zobenim mlijekom, ponekad čak i drugu šalicu poslijepodne, što se pokazalo osvježavajućim, osobito s ledom. Proces pripreme matche zahtijeva više vremena od kave, ali upravo taj mali predah od nekoliko minuta donosi osjećaj ugode u užurbanom danu. Žudnja za kavom trajala je još nekoliko dana, kaže novinarka, no brzo bi bila zadovoljena alternativom u obliku matche. Nakon prvog tjedna, navikla se na novu rutinu s matchom. Okus zelenog čaja bio joj je draži i energija koju je pružao, a zdravstvene prednosti dodatno su motivirale nastavak.

Eksperiment je započela neposredno prije menstrualnog ciklusa, kada se obično javljaju simptomi poput manjka energije i promjena raspoloženja. Tijekom ovog testa, ti simptomi nisu bili prisutni, za što kaže da je bila najveća promjena. Zbog toga će se, dodaje, vjerojatno opet odreći kave uoči sljedećeg ciklusa. Također je otkrila koliko je bila ovisna o kavi te koliko je teško bilo suočiti se s osjećajem umora tijekom prvih dana prestanka. Iako matcha također sadrži kofein, on se sporije apsorbira u krvotok, što osigurava stabilniji porast energije tijekom dana.

Znate li da vam kava može pomoći pri mršavljenju?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.