Svjetski dan vida

Zaštite svoje oči kao što vatrogasci štite nas

Zaštite svoje oči
Zaštite svoje oči
Zaštite svoje oči
Zaštite svoje oči
07.10.2024.
u 15:22
Provjerite vid i pitajte svog optičara za najbolju zaštitu od štetne plave svjetlosti, jer prevencija je prvi korak do zdravlja. Svjetski dan vida obilježava se svake godine drugog četvrtka u listopadu. Ove godine pada na 10. listopada, a uz besplatnu javnu provjeru oštrine vida građanima, uz zajedničku inicijativu će ga obilježiti vodeći svjetski proizvođač rješenja za korekciju i zaštitu vida EssilorLuxottica i Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba.
Pogledaj originalni članak

Ovogodišnja globalna kampanja povodom Svjetskog dana vida usmjerena je na brigu o očima mladih, inspirirajući djecu diljem svijeta da zavole svoje oči. Današnje generacije imaju dostupne sve informacije potrebne za zaštitu očiju koje, što je važno, ne samo da vrednuju, nego i poduzimaju potrebne korake - od smanjenja vremena provedenog za ekranima i pridavanja važnosti boravku vani, do traženja pomoći za bilo kakve smetnje i nelagodu.

Postoji jasna korelacija između loših rezultata u školi i neotkrivenih ili loših rješenja za probleme s vidom. A kad je riječ o starijima, rizik od pada je dvostruko veći kod osoba sa slabim vidom.

  • 42% djece mlađih od 18 godina diljem svijeta nema korigiranu dioptriju

  • 510 milijuna ljudi u svijetu imaju probleme s vidom radi nekorigirane prezbiopije

Stoga je bitno ne uzimati dobar vid “zdravo za gotovo” jer naše su oči podložne ne samo godinama, nego i različitim lošim utjecajima iz okoline, a štetna svjetlost je danas jedna od istaknutijih. Upravo iz tog razloga, stručnjaci za dobar vid i tvrtke poput EssilorLuxottice, redovito organiziraju lokalne inicijative za skretanje pažnje javnosti na potrebnu brigu o zdravlju i zaštiti očiju.

Zaštite svoje oči

Kako zaštititi vid od štetne svjetlosti?

Nošenje naočala s odgovarajućom zaštitom nije samo stvar mode ili potrebe za korekcijom vida, već i važan korak prema očuvanju zdravlja očiju.

Znanstvena istraživanja pokazuju da ultraljubičaste (UV) zrake iz sunčeve svjetlosti, kao i plava svjetlost s digitalnih uređaja, mogu ozbiljno oštetiti oči. Dugotrajna izloženost ovim zrakama može dovesti do gubitka oštrine vida, razvoja mrene i makularne degeneracije. UV zrake mogu uzrokovati estetske probleme, poput preranih bora i oštećenja kože oko očiju. Kako bismo zaštitili oči, preporučuje se nošenje sunčanih i dioptrijskih naočala sa 100% UVA/UVB zaštitom tijekom cijele godine, čak i kada je oblačno.

Zaštite svoje oči

Zaštitite svoje oči od štetne svjetlosti, kao što vatrogasci štite vas!

Tihi i samozatajni, vatrogasci su heroji i istinski junaci u našim zajednicama, predani u svojoj profesiji, u zaštiti od opasnosti svaki dan. Često riskirajući vlastitu sigurnost, njihova hrabrost nas nadahnjuje i motivira da se odgovorno brinemo o vlastitom zdravlju, a u ovogodišnjoj inicijativi skreću nam pozornost o zdravlju najdragocjenijeg osjetila - vida. Uostalom, oni ne izlaze na teren bez zaštitne opreme, zašto bismo mi bez naočala za zaštitu od štetnog svjetla?

Poduzmite prvi korak i provjerite svoj vid u četvrtak 10.10. od 10 do 13 sati u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba, na adresi Savska cesta 1. Ovakvi naizgled mali koraci doprinose zdravlju vaših očiju, a vatrogasci to znaju najbolje. Vatru je teško gasiti kad se razbukta!

Zaštite svoje oči

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr