diskriminacija

Zbog poskupljenja ću ispisati sina iz vrtića

Foto: Krunoslav Petrić/Pixsell
Zbog poskupljenja ću ispisati sina iz vrtića
23.04.2010.
u 08:01
Ovo jest osjetljiva odluka, ali napravili smo usporedbu s ostalim gradovima i nemamo je razloga mijenjati , kaže osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.
Pogledaj originalni članak

Mjesečne troškove i obveze Osječanka Vedrana jučer je triput stavila na papir. Pokušava, kaže, u njima pronaći “višak” od 212 kuna. Toliko će kao samohrana majka morati više izdvajati za vrtić od 1. svibnja. Upola manje probleme imat će, pak, njezini susjedi, bračni par s prvog kata.

I princip je u pitanju

Grad Osijek donio je odluku o poskupljenju cijene vrtića po kojoj će samohrani roditelji izdvajati 70 do 78 posto veći iznos, dok će za dijete koje živi s oba roditelja cijena biti uvećana za 28 do 33 posto.
– Ranije sam plaćala za dijete 300, a ubuduće ću 512 kuna. Imam i jedno školsko dijete. Zarađujem tek 3000 kuna mjesečno i kad sve poplaćam, jedva mi ostane 500 kuna za hranu i odjeću – očajna je naša sugovornica, majka četverogodišnjakinje. Vedrana je podstanarka jer, kaže, nema novca da sebi i djeci kupi krov nad glavom. Samohrani roditelji plaćat će 512 kuna za cjelodnevni boravak, dok će za poludnevni umjesto 180, iz džepa morati izvući 320 kuna. Ova se računica odnosi na obitelji s primanjima većim od tisuću kuna po članu.

Samohranom ocu Dariju Džalu veća cijena neće ugroziti egzistenciju, no šestogodišnjeg Alena Karla više neće slati u vrtić.

– Radije ću tih 200-tinjak kuna dati svojima roditeljima da ga čuvaju, oni bi ionako o njemu brinuli besplatno. Neću im platiti više iz principa! – jasan je bio Džal.

Socijalni kriteriji

U Gradu, pak, ističu kako su se prvi put vodili socijalnim kriterijima u određivanju cijene vrtića.

– Postoje slučajevi gdje su samohranim roditeljima plaća i alimentacija zajedno veće od 10.000 kuna, daleko veće od primanja u obitelji s oba roditelja u kojoj je jedno nezaposleno. Morali smo uzeti to u obzir. Teško je tu biti pravedan – komentirao je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

- Samohranim roditeljima, dodao je - omogućen je popust od 20 posto, a u proračunu je, ističe, osigurano i 300.000 kuna za pomoć onima koji poskupljenje najteže podnesu.

– Većem dijelu korisnika vrtića cijena ostaje ista. Ovo jest osjetljiva odluka, ali napravili smo usporedbu s ostalim gradovima i nemamo je razloga mijenjati – poručuje Bubalo.

Grad godišnje, dodaje, izdvaja 31 milijun kuna za vrtiće, dok roditelji sudjeluju sa 13 milijuna. Roditelji koji primaju socijalnu pomoć za vrtić izdvajaju 50 kuna.

Cjenik Centra za predškolski odgoj Osijek posljednji je put mijenjan 2003. Samohrani su roditelji tada plaćali od 180 do 300 kuna, ovisno o kojem je boravku riječ, a obitelji s oba roditelja za dijete su davale između 300 i 500 kuna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar punkufer
punkufer
10:27 23.04.2010.

Gdje je tu diskriminacija? Očito je naslov takav da bi se dobilo na privlačnosti članka. Jednom rječju: senzacionalizam. Samohrani roditelji imaju popust od 20% što je socijalna mjera i to je u redu. Tu je i dodatnih 300.000 za najsiromašnije. Koliko mi se čini grad nije socijalno neosjetljiv. Druga stvar je što je vrtić nekima skup. Žalosno ali koliko god ta cijena bila niska uvijek će nekome biti previsoka. Treće, ovo samo dokazuje vrijednost obitelji s OBA roditelja, te još veću obitelji s djedovima i bakama.

OB
-obrisani-
12:22 23.04.2010.

posve rasisticka odluka, glupani balkanski, znaci ljudi koji su rastavljeni su manje vrijedni. nista drugo nego balkanska stoka.

IN
indi2
12:39 23.04.2010.

nije mi jasno o kome tu govorimo - rastavljeni roditelji ili samohrani (jedan od roditelja uopće ne sudjeluje u troškovima života djeteta)