Kad god ima mahunarku na meniju, Nasja Duplančić izbjegava kombinirati je s mesom jer je i sama puna bjelančevina pa se vodi onim: mahunarka, žitarica i povrće čine cjeloviti obrok kojem meso nije potrebno. U potpunosti se slažemo, a vjerujemo da ćete i vi dijeliti ovo mišljenje nakon što isprobate recept za varivo koje obožavaju svi, a osobito djeca.
Sastojci:
Za varivo:
- 500 g očišćenog svježeg graška
- 1 glavica luka
- 2 mrkve
- 2-3 žlice prosa
- 1 žlica crvene dimljene slatke paprike
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- voda
VEZANI ČLANCI:
Za noklice:
- 1 domaće jaje
- prstohvat soli
- 4-5 žličica privog brašna
Priprema:
Na ulju pirjajte sitno nasjeckani luk i mrkvu. Odmah posolite i dodajte papriku. Miješajte na laganoj vatri dok luk ne uvene. Dodajte grašak pa pirjajte još nekoliko minuta miješajući. Ulijte vodu (do 1 l). Odmah stavite proso i neka se kuha 15-ak minuta nakon što proključa, na laganoj vatri. Po potrebi još dodajte soli ili papra, kušajte. Računajte da će vam noklice dodatno zgusnuti varivo pa dodajte još malo vode ako je potrebno.
VEZANI ČLANCI:
Za to vrijeme pripremite noklice: U šalicu stavite jaje i sol pa dobro istucite vilicom. Dodajte ulje i brašno te sve pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu koju ćete žlicom moći grabiti i stavljati u varivo a da se ne razlijeva. Neka odstoji desetak minuta. Zadnjih pet minuta kuhanja variva ukuhajte noklice. Neka krčkaju oko 5 minuta.
Stručnjaci otkrili: Nemojte držati ulje na ovom mjestu jer može biti štetno!