jednostavno, a učinkovito

Želite si smanjiti račune za struju? Isključite ovih osam 'energetskih vampira' kada ih ne koristite

Foto: shutterstock
Želite si smanjiti račune za struju? Isključite ovih osam 'energetskih vampira' kada ih ne koristite
24.09.2024.
u 11:30
Isključivanjem 'energetskih vampira' ne samo da ćete zaštititi svoj novčanik, već ćete i doprinijeti očuvanju okoliša.
Pogledaj originalni članak

S dolaskom hladne zimske sezone, mnoga kućanstva traže načine kako smanjiti potrošnju energije i troškove. U jeku krize troškova života koja pogađa milijune, jedan stručnjak je izdvojio osam uređaja, poznatih kao ‘energetski vampiri’, koji crpe energiju – i novac – čak i kada nisu u upotrebi, piše The Sun

Isključivanje ovih uređaja moglo bi biti jednostavan način da smanjite račune i pozitivno utječete na okoliš. Iako se čini beznačajno, isključivanje aparata koji ostaju u stanju pripravnosti može napraviti veliku razliku.

VEZANI ČLANCI: 

Ian Palmer-Smith, stručnjak za kućanske aparate, upozorava na uređaje koji troše energiju i kad nisu aktivni. Među najčešćim ‘energetskim vampirima’ su perilice rublja, perilice posuđa, sušilice, televizori, mikrovalne pećnice, računalni monitori, printeri i aparati za kavu. 

Posebno ističe uređaje koji zagrijavaju vodu, jer troše najviše energije čak i u stanju pripravnosti. ‘Uređaji koji trebaju grijati vodu troše puno energije – zbog čega perilice posuđa, perilice rublja i kuhala za vodu imaju tako visoku potrošnju energije’, kaže. 

VEZANI ČLANCI: 

Palmer-Smith savjetuje da je najbolji način za uštedu – jednostavno isključivanje uređaja iz struje. To može spriječiti nepotrebne troškove, a posebno je važno uoči nadolazećeg hladnog vremena koje sa sobom donosi veće račune i troškove.

Električar otkrio: Isključite ovaj mali kućni uređaj preko noći i račun za struju će biti dvostruko manji 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ŠS
Štap sa glavom
11:50 24.09.2024.

Ako se napravi prolazni prekidač nije dobro kao niti stalno izvlačenje utikača jer se ošteti utičnica koju onda treba mijenjati.