'Loši momci'

Ženama nisu privlačni sretni muškarci, nego mrzovoljni i zamišljeni tipovi - kaže istraživanje

Foto: shutterstock
Ženama nisu privlačni sretni muškarci, nego mrzovoljni i zamišljeni tipovi - kaže istraživanje
19.09.2024.
u 13:30
Žene smatraju sretne muškarce znatno manje seksualno privlačnima u usporedbi s muškarcima koji djeluju zamišljeno ili mrzovoljno, prema novoj studiji Sveučilišta British Columbia, koja objašnjava privlačnost "loših dečki" i drugih tipova muškaraca.
Pogledaj originalni članak

Studija, koja bi mogla potaknuti muškarce da se manje smiješe na spojevima te ih potaknuti da promijene svoje profilne slike na internetskim stranicama za upoznavanje, otkriva dramatične razlike među spolovima u načinu na koji muškarci i žene rangiraju seksualnu privlačnost neverbalnih izraza često prikazivanih emocija, uključujući sreću, ponos i sram, piše Science Daily. Malo je istraživanja ispitalo vezu između emocija i privlačnosti, a ovo je prvo koje izvještava o značajnoj razlici među spolovima u privlačnosti osmijeha. Studija, objavljena u časopisu Emotion Američke psihološke udruge, također je prva koja istražuje privlačnost izraza ponosa i srama.

VEZANI ČLANCI: 

"Iako se pokazivanje sretnog lica smatra ključnim za prijateljske društvene interakcije, uključujući one koje uključuju seksualnu privlačnost, malo je studija doista ispitalo je li osmijeh zapravo privlačan," kaže profesorica Jessica Tracy s Odsjeka za psihologiju UBC-a. "Ova studija pokazuje da muškarci i žene vrlo različito reagiraju na prikaz emocija, uključujući osmijehe." Više od 1.000 odraslih sudionika ocijenilo je seksualnu privlačnost stotina slika suprotnog spola koje prikazuju univerzalne izraze sreće (široki osmijesi), ponosa (podignute glave, napuhana prsa) i srama (pognute glave, izbjegavanje pogleda). Studija je otkrila da žene najmanje privlače muškarci koji se smiješe i djeluju sretno, a više vole one koji izgledaju ponosno i moćno ili zamišljeno ili mrzovoljno i posramljeno. Suprotno tome, muški sudionici najviše su seksualno privučeni ženama koje izgledaju sretno, a najmanje onima koje djeluju ponosno i samouvjereno.

VEZANI ČLANCI: 

"Važno je zapamtiti da je ova studija istraživala prve dojmove seksualne privlačnosti prema slikama suprotnog spola," kaže Alec Beall, student psihologije na UBC-u i koautor studije. "Nismo pitali sudionike misle li da bi ti ciljevi bili ‘dobar dečko’ ili ‘suprug’a – zanimao nas je njihov instinktivni odgovor na tjelesnu, seksualnu privlačnost." Dodaje da su prijašnja istraživanja pokazala da su pozitivne emocionalne osobine i dobra osobnost vrlo poželjne kod partnera za vezu. Tracy i Beall ističu da druge studije sugeriraju kako je ono što ljudi smatraju privlačnim oblikovano stoljećima evolucijskih i kulturnih utjecaja. Na primjer, evolucijske teorije sugeriraju da su žene privučene muškarcima koji pokazuju ponos jer to ukazuje na status, kompetenciju i sposobnost pružanja za partnera i potomstvo.

Prema Beallu, izrazi ponosa naglašavaju tipično muške fizičke osobine, poput veličine gornjeg dijela tijela i mišićavosti. "Prijašnja istraživanja pokazala su da su te osobine među najprivlačnijim muškim fizičkim karakteristikama, prema ocjenama žena," kaže. Istraživači tvrde da je potrebno više istraživanja kako bi se razumjela različita reagiranja na sreću, ali sugeriraju da se fenomen može objasniti prema načelima evolucijske psihologije, kao i prema socio-kulturnim rodnim normama. Na primjer, prethodna istraživanja povezala su osmijeh s nedostatkom dominacije, što je u skladu s tradicionalnim rodnim normama o "pokornoj i ranjivoj" ženi, ali neskladno s idealom "jakog, šutljivog" muškarca, tvrde istraživači. "Prethodna istraživanja također su sugerirala da je sreća izraz koji izgleda posebno ženstveno," dodaje Beall.

VEZANI ČLANCI: 

"Općenito, rezultati odražavaju neke vrlo tradicionalne rodne norme i kulturne vrijednosti koje su se razvijale i jačale kroz povijest, barem u zapadnim kulturama," kaže Tracy. "To uključuje norme i vrijednosti koje bi mnogi smatrali zastarjelima i nadali se da smo ih nadišli." Prikazi srama, prema Tracy, povezani su sa sviješću o društvenim normama i ponašanjem kojim se traži pomirenje, što izaziva povjerenje kod drugih. To bi moglo objasniti iznenađujuću privlačnost srama za oba spola, budući da i muškarci i žene preferiraju partnera kojemu mogu vjerovati. Iako se ova studija fokusirala na seksualnu privlačnost između heteroseksualnih muškaraca i žena u Sjevernoj Americi, istraživači kažu da će biti potrebne buduće studije kako bi se istražio odnos između emocija i seksualne privlačnosti među homoseksualcima i u ne-zapadnim kulturama. Općenito, istraživači su otkrili da muškarci ocjenjuju žene privlačnijima nego što žene ocjenjuju muškarce.

Istraživanje pokazalo: Postoji veza između seksa i boljeg pamćenja!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.