Znanstvenici otkrili

Žene, oprez! Ova namirnica povećava rizik za rak dojke, a sigurno je često jedete

Foto: Thinkstock
rak dojke
Foto: Thinkstock
Slanina
03.01.2018.
u 11:45
Žene koje pojedu tjedno tri režnja slanine imaju veću mogućnost za obolijevanje od opasne bolesti
Pogledaj originalni članak

Žene u srednjim godinama koje tjedno pojedu tri režnja slanine imaju veći rizik za razvijanje raka dojke, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Glasgowu tvrde kako žene koje su ušle u menopauzu, a koje dnevno pojedu samo devet grama prerađenog mesa, što je prosječno tri tanka režnja slanine ili dvije kobasice tjedno, imaju veću mogućnost obolijevanja od ove opasne bolesti.

Istraživanje je obuhvatilo 260.000 žena u srednjim godinama iz Velike Britanije, a otkriveno je kako žene koje jedu manje od 9 grama prerađenog mesa dnevno imaju 15 posto manju mogućnost za razvoj raka dojke.

Stručnjaci vjeruju kako je problem u nitratima i soli koji utječu na rast tumora, no ovo istraživanje ne odnosi se na mlađe žene već samo na one srednje dobi.

Prije dvije godine Svjetska zdravstvena organizacija objavila je pak kako konzumiranje 50 grama prerađenog mesa dnevno povećava rizik za obolijevanje od raka za 18 posto, a to je istraživanje tada šokiralo mnoge. No, ta informacija ipak nije promijenila preporuke da se dnevno smije pojesti do 70 grama prerađenog ili crvenog mesa.

Ovo su najčešći simptomi raka koje ne smijete ignorirati

Foto: Thinkstock
umor, trčanje
Foto: Thinkstock
Posao
Foto: Thinkstock
Teško disanje
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
hitna pomoć
Foto: Thinkstock
bolest, gripa, temperatura
Foto: Thinkstock
doktor
lijek
Bolest

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

GE
geez
18:28 03.01.2018.

glupost

AU
austrougarskigeneral
17:32 03.01.2018.

slanina uzrokuje rak?