U vrijeme kad većina nas živi užurbanim tempom i radnim danima rijetko uspijemo obitelj okupiti za stolom, potrebno je malo mašte kako bi vaši ukućani dobili fino i slasno glavno jelo, koje je ujedno nutritivno hranjivo. Juhe su idealan obrok zimi, no nekako ih uvijek smatramo zdravim predjelom. No juhe itekako mogu postati glavno jelo, posebno ako su obogaćene žitaricama. Nemojte oklijevati pozvati prijatelje na finu večeru i iznenadite ih trendi glavnim jelom - Bogatim juhama sa žitaricama. Evo nekoliko odličnih ideja za prijateljsko i obiteljsko okupljanje za stolom. Osvojite nepca vaših gostiju čak i ako vam kronično nedostaje vremena za kuhanje slasnih jela.
Iznenadite svoje članove obitelji i goste za stolom Bogatom juhom od ječma i povrća. Bogatstvo ove juhe nalazi se u ječmu koji je odličan izvor minerala, a pomno birano povrće poput poriluka, krumpira, luka, rajčice i još mnogih drugih, čine je odličnim izvorom nutrijenata.
Zašto su nam potrebne žitarice?
Svima nam u zimskome razdoblju nekako nedostaje energije. Nutricionisti i liječnici slažu se da je zima idealno vrijeme kad se trebamo što više brinuti za naš probavni sustav. Puno tople tekućine poboljšava čuvanje energije organizma, te potiču cirkulaciju, ističu nutricionisti. Istodobno topli napitci poput juha sprečavaju stvaranje vjetrova, napuhavanje i osjećaj težine u trbuhu. Kad još juhama dodate žitarice dobivate kompletan nutritivno hranjiv obrok. Stoga su juhe sa žitaricama odlično glavno jelo koje će vas zasititi i dati vam potrebnu energiju. Žitarice su bogate ugljikohidratima, što ih čini temeljnom namirnicom u ljudskoj prehrani. Uz ugljikohidrate sadrže i bjelančevine, vlakna, vitamine i minerale. Ječam je jedna od najstarijih biljaka u ljudskoj prehrani, no danas se sve rjeđe koristi, iako je vrlo korisna jer čisti organizam od otrova, a k tome sadrži i vitamin A.
Heljda je prava nutritivna kraljica među žitaricama jer je bogata vitaminima B, E i P. Dosad niste čuli za vitamin P? Sam naziv vitamin P skovao je 1930. godine poznati nobelovac Albert Szent- Györgyi, koji je zaslužan i za otkriće vitamina C. U prošlom stoljeću smatralo se da vitamin P ima protuupalna svojstva, snižava razinu šećera u krvi te poboljšava osjetljivost na inzulin. Upravo su to svojstva koja danas pripisujemo flavonoidima. Pod vitaminom P ne misli na pravi vitamin, nego na skupinu biljnih tvari ili fitonutrijenata. Flavonoidi su polifenolni spojevi prisutni u biljnim vrstama. Oni su nusprodukti koji nastaju metabolizmom biljaka, a prava su riznica zdravlja. S obzirom na to da su juhe odličan saveznik zdravlja tijekom zime, juhe sa žitaricama, idealan su zimski obrok.
Podravka juhe odlikuju se visokom kvalitetom i samo najboljim sastojcima. Raznolike kombinacije okusa pružaju užitak u punom, bogatom i kremastom okusu.
Više doznajte ovdje.