zanimljivo

Znanstvenici tvrde: Glazba može pomoći djeci da jedu više povrća!

Foto: Shutterstock
Znanstvenici tvrde: Glazba može pomoći djeci da jedu više povrća!
11.11.2022.
u 06:00
Istraživači sa sveučilišnog instituta ISCTE u Lisabonu, zamolili su 106 sudionika da ocijene različitu hranu dok su slušali različite vrste glazbe
Pogledaj originalni članak

Mnogi roditelji zasigurno su upoznati s frustracijama pokušaja da njihova djeca jedu povrće. No, ako mislite da je natjerati ih da jedu povrće nemoguć zadatak, u krivu ste. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da puštanje određene glazbe za stolom, može potaknuti djecu da jedu povrće jer, navodno, to čini da ono ima slađi okus, piše Mirror.

Znate li zašto je dobro jesti jednu jabuku svaki dan?

Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka
Foto: Thinkstock
Jabuka, dijeta
Foto: Shutterstock
jabuka
Foto: Thinkstock
jabuka
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
jabuka
Foto: Thinkstock
Jabuka
Foto: Thinkstock
jabuka
Foto: Getty Images
Jabuka

Istraživači sa sveučilišnog instituta ISCTE u Lisabonu, zamolili su 106 sudionika da ocijene različitu hranu dok su slušali različite vrste glazbe. Sudionici su tako jeli mrkvu, krastavac, i dvije vrste keksa. Dok su oni jeli, puštana im je zvučna podloga preuzeta iz istraživačke baze podataka koja je prethodno ocijenjena kao 'slatka'. 

Profesor sa Sveučilišta Oxford i eksperimentalni psiholog Charles Spence, koji nije bio uključen u ovo istraživanje, rekao je da biste trebali pustiti nešto uz zveckanje i visoke zvukove, kako biste maksimalno povećali slatkoću hrane. Profesor je tu tehniku nazvao 'zvučnim začinom', te je tako i ušla u istraživanje.

Portugalski istraživački tim zaključio je da su ljudi doživjeli hranu pet posto slađom kada su slušali 'slatke' pjesme. 

- Čini se da je to učinkovita strategija za poboljšanje percepcije slatkoće - rekao je autor studije, dr. David Guedes.

Tim također smatra da je njihova studija prva koja je tehniku 'zvučnog začina' upotrijebila za promicanje prihvaćanja povrća. Ranije su bile napravljene slične studije, ali sa slatkom hranom kao što je čokolada. U istraživanju iz 2010. godine, Julia Simner, Christine Cuskley i Simon Kirby, objasnile su da ljudi doživljavaju unakrsnu modalnost u nizu osjetilnih domena, što bi značilo da ono što čujemo oko sebe može utjecati na ono što kušamo. 

- Gledam na to kao na korištenje zvuka za privlačenje pozornosti ljudi na nešto u iskustvu kušanja. Kada obratimo pozornost na stvari, one postaju istaknutije u našem iskustvu. Stoga pokušajte dodati pet do deset posto više povrća u tanjur, koristeći odgovarajuće zvučne začine - zaključio je profesor Spence. 

Znate li od čega je napravljena popularna čokoladica KitKat? Ovo sigurno niste znali!  

the world's best vineyards

Pogledajte kako izgleda najljepša vinarija na svijetu, a nalazi se u našem susjedstvu

Da biste obišli 100 najimpresivnijih vinarija na svijetu trebali biste proputovati svijet uzduž i poprijeko – od Europe, preko Azije, Afrike, Amerike pa sve do Australije i Novog Zelanda. Ove je godine najljepšom na svijetu (i u Europi!) proglašena talijanska vinarija Antinori nel Chianti Classico smještena u središtu bajkovite Toskani, što je više nego dostižan poduhvat za istinske ljubitelje vina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.