Ako ste se ikad zapitali gdje je započeo Put svile samo navratite do Korčule, sigurno ćete pronaći odgovor. Srednjovjekovna kamena ljepotica poznata, između ostalog, kao i rodno mjesto Marka Pola ovog je vikenda ugostila pet najboljih chefova Relais&Chateaux grupacije koji su balansirajući između tradicionalne i moderne kuhinje, okusa i tehnika, crnih i bijelih vina kuhali u svjetski poznatom, luksuznom hotelčiću Palača Lešić-Dimitri baš tamo gdje je, nekad davno, započeo Put svile.
Povijest Palače Lešić Dimitri seže u 17. stoljeće kad je korčulanska imućna obitelj Lešić objedinila nekoliko manjih kuća u palaču u srcu starogradske jezgre. Mnogo godina kasnije Palača je obnovljena u izvornom obliku zadržavši svoj povijesni identitet i raspored koji danas nudi nekoliko samostalnih rezidencija karakterističnih imena : Korčula, Venecija, Indija, Arabija, Kina i Cejlon. Pogađate, svaki apartman predstavlja dio puta Marka Pola-Puta svile, ali prošle subote niti jedan od njih nije bio iskorišten za odmor i spavanje, već za kuhanje.
Relais&Chateaux grupacija je međunarodno udruženje ekskluzivnih i vrlo luksuznih malih hotela čiji je dio i Palača Lešić Dimitri. Ono što hotelčiće spomenute grupacije čini ekskluzivnim su, između ostaloga, i vrhunski chefovi koji su se prošle subote okupili u Korčuli. Iako cijena večere nije bila mala, gastro manifestacija je bila rasprodana i prepoznata od lokalnih i stranih gurmana. Sam događaj počeo je nekoliko dana ranije, točnije 21. svibnja karakterističnim gurmanskim večerima i gostujućim chefovima, a sva skupljena sredstva donirana su raznim udrugama.
Koncept gastro spektakla koji je u subotu navečer zadesio Korčulu preuzet je od stranih kolega, pet chefova kuha istovremeno u pet različitih apartmana dok su posjetitelji imali prilike probati jela svakoga od njih. Korčulu je predstavljalo Toni Erceg, chef Palače Lešić Dimitri, ne treba dodatno predstavljati Andreja Barbierija, međunarodno poznatog chefa Hotela Bevanda, a svi oni koji prate događanja i detalje svjetski prestižnog kuhanja prepoznat će imena poput Antonio Mosca, chefa alpske Il Bottaciie, Marka Lundgaarda, chefa Restorana Kong Hans Kaelder kao i Danijele Tifar i Bojana Vukovića iz Stancije Meneghetti. Ono što je bilo zanimljivo u samom događaju je prezentacija pripreme budući da su svi posjetitelji mogli prisstvovati kuhanju uz pojašnjavanja chefova. A kuhalo se svašta, uglavnom delicije, od kamenica, morskih ježina do goveđih obraza koji su se termički obrađivali šest sati.
Naravno, cijeli događaj zalijevao se vrhunskim vinima otoka i polutotka koje ne treba posebno napominjati ali eto da se prisjetimo pošipa, grka, postupa i dingača... Sami chefovi, a posebno posjetitelji, bili su oduševljeni događajem, ne samo radi okusa i mirisa nego onoga što Korčula pruži baš svakome gostu, baš svakoj manifestaciji, baš svakom događaju – autentičnost srednjovjekovnog grada u kojemu baš sve što probate, na bilo koji način, jednostavno zvuči, izgleda i miriše – bolje.
Vidimo se dogodine!
.>>Ovo je hrvatski St. Tropez! 9 mjesta u Hrvatskoj koje zaista morate vidjeti
>>Business Insider: Ovaj je hrvatski otok na popisu lokacija koje morate vidjeti ovo ljeto
Uočavate kak chef glupo zvuči kad se mijenja po padežima? Šef kuhinje, glavni kuhar... jel tak. I nije gastro nek gastronomski spektakl majku mu milu!!!!!!!!!!