Iako se u nekim razvijenijim zemljama organska hrana može pronaći u svim većim marketima, kod nas je još uvijek ograničena na specijalizirane prodavaonice. Mnogi bez razmišljanja izdvajaju dodatno kako bi si "priuštili" nezagađenu hranu, no ona je u današnje vrijeme gotovo postala luksuz. No nije lako izdvojiti gotovo duplo više novca za kilu nešpricanih bresaka ili jagoda. Zato je neprofitna organizacija EWG (Environmental Working Group) napravila godišnji popis namirnica koje bi trebalo, kad je god moguće kupovati organsko, no i "konvencionalno" uzgojenih namirnica kod kojih se utvrdilo da nema tolike zagađenosti pesticidima i smatraju se sigurnima za konzumaciju.
Stručnjaci uvjeravaju da je konzumiranjem voća i povrća po organizam višestruka dobit od vitamina, nego štete od pesticida, no i da prije treba namirnice dobro oprati i očistiti prije jela.
Radije kupovati organsko:
Breskve
Jabuke
Celer
Paprike
Jagode
Grožđe
Nektarine
Špinat
Zelena salata
Krastavci
Krumpiri
Mrkva
Ne treba kupovati organsko:
Brokula
Kelj
Luk
Banane
Kukuruz
Ananas
Grašak
Avokado
Kupus
Šparoge
Mango
Patlidžan
Kivi
Dinja
Lubenica
Šampinjoni