dilema

Znate li što bi trebalo kupovati organsko, a što ne?

Foto: Vita Natura
Znate li što bi trebalo kupovati organsko, a što ne?
25.06.2012.
u 12:31
Unos pesticida kroz voće i povrće možemo smanjiti na minimum pažljivim odabirom namirnica...
Pogledaj originalni članak

 

Iako se u nekim razvijenijim zemljama organska hrana može pronaći u svim većim marketima, kod nas je još uvijek ograničena na specijalizirane prodavaonice. Mnogi bez razmišljanja izdvajaju dodatno kako bi si "priuštili" nezagađenu hranu, no ona je u današnje vrijeme gotovo postala luksuz. No nije lako izdvojiti gotovo duplo više novca za kilu nešpricanih bresaka ili jagoda. Zato je neprofitna organizacija EWG (Environmental Working Group) napravila godišnji popis namirnica koje bi trebalo, kad je god moguće kupovati organsko, no i "konvencionalno" uzgojenih namirnica kod kojih se utvrdilo da nema tolike zagađenosti pesticidima i smatraju se sigurnima za konzumaciju.

Stručnjaci uvjeravaju da je konzumiranjem voća i povrća po organizam višestruka dobit od vitamina, nego štete od pesticida, no i da prije treba namirnice dobro oprati i očistiti prije jela. 

Radije kupovati organsko:

Breskve

Jabuke

Celer

Paprike

Jagode

Grožđe

Nektarine

Špinat

Zelena salata

Krastavci

Krumpiri

Mrkva

Ne treba kupovati organsko:

Brokula

Kelj

Luk

Banane

Kukuruz

Ananas

Grašak

Avokado

Kupus

Šparoge

Mango

Patlidžan

Kivi

Dinja

Lubenica

Šampinjoni

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.