u receptima za kolače

Znate li što je i kako se priprema buttermilk?

Foto: Shutterstock
Znate li što je i kako se priprema buttermilk?
04.01.2017.
u 12:45
Buttermilk ili mlaćenicu kod nas je teško pronaći u trgovinama. Ali imamo rješenje za adekvatnu zamjenu
Pogledaj originalni članak

Ako volite pretraživati recepte na stranim portalima, vjerojatno ste više puta vidjeli da je jedan od često korištenih sastojaka buttermilk, kod nas poznat pod imenom mlaćenica.

Riječ je o tekućini koja ostaje u procesu dobivanja maslaca. Okus mlaćenice podsjeća na jogurt, dok je gustoća mlaćenice nešto manja nego kod kiselog vrhnja.

Mlaćenicu je teško pronaći u trgovinama, a ako vam je upravo ona potrebna u pripremi kolača, možete sami napraviti adekvatnu zamjenu.

U mlijeko (cca 250 ml) stavite jednu žlicu limunova soka ili alkoholnog octa, promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon što je smjesa odstajala, mlaćenicu promiješajte i koristite kako je navedeno u receptu, piše slatkisavjet.com

A možete umjesto buttermilka u receptima jednostavno koristiti mješavinu mlijeka i jogurta (1:3).

>>Paprenjaci već stoje u limenoj kutiji, svaka domaćica ima svoju tajnu savršene purice

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar pazdanebi
pazdanebi
20:45 04.01.2017.

Buttermilch nije jogurt. U Nizozemskoj se to zove KARNEMELK. Omiljeno piće u pakovanju od 1 litre. Jeftino, ukusno i osvjezavajuce. Talijanski se to zove latticello.

DU
Deleted user
18:47 04.01.2017.

Evo da i ja malo pametujem; zapravo je pravilno Buttermilch, a to je njemački, a po našemu kiselo mlijeko. U Austriji ga ima svaka trgovina i to u toku cijele godine. Jako je zdravo i osvježavajuće (pogotovo u ljeto).