Iako je narodi Južne Amerike koriste već stoljećima, stevija je tek nedavno postala hit i počela puniti novinske stupce diljem svijeta. Sadrži prirodne zaslađivače, takozvane stevoil glikozide, koji su i do 300 puta slađi od šećera, a ne sadrže kalorije. Ova biljka zapravo pripada istoj porodici kao suncokret i cikorija, a predstavlja nov dodatak asortimanu zaslađivača koji bi mogao imati značajnu ulogu u kontroli tjelesne težine
No, što je zapravo stevija?
Stevija (Stevia rebaudiana Bertoni) je biljka koja potječe iz srednje i Južne Amerike, točnije Paragvaja te pripada istoj porodici biljaka u kojoj su suncokret i cikorija (radič). Opisao ju je i ime joj 1901. godine nadjenuo švicarski botaničar talijanskog porijekla, Moisés Santiago Bertoni. Ona se danas uzgaja u Paragvaju, Meksiku, Srednjoj Americi, ali i u Japanu, Maleziji, Južnoj Koreji i Kini. Kina je i najveći uzgajivač stevije u svijetu.
Stevija se prvenstveno uzgaja zbog svojih slatkih listova, a južnoamerički domoroci stoljećima su je koristili kao tradicionalni zaslađivač za čajeve i druge napitke. Svoj sladak okus stevija duguje tzv. steviol glikozidima koji se mogu izdvojiti iz biljke. Zanimljivo je da stevija sadrži najmanje deset različitih glikozida, a dva glavna steviozid i rebaudiosid, koji joj daju sladak okus, se mogu dobiti ekstrakcijom, odnosno izdvajanjem iz biljke. Ovi su spojevi 200 do 300 puta slađi od šećera pa je mala količina dovoljna za postizanje željene slatkoće.
Koje su potencijalne zdravstvene blagodati steviol glikozida?
Poput ostalih niskokaloričnih zaslađivača, steviol glikozidi omogućavaju korisnicima da uživaju u slatkom okusu bez povećanja njihovog dnevnog unosa energije, jer ne sadrže značajnu količinu kalorija. Niskokalorični zaslađivači mogli bi pružati značajnu pomoć u reguliranju tjelesne težine kada se koriste u sklopu pravilne prehrane prehrani kao zamjena za dodane šećere te uz redovitu tjelesnu aktivnost.
Ljudi s rijetkom genetskom bolesti fenilketonurijom (PKU) moraju kontrolirati unos fenilanalina iz različitih izvora, uključujući aspartam: za njih steviol glikozidi mogu predstavljati rješenje jer ne sadrže fenilalanin. S obzirom da ne utječu na razinu šećera u krvi, niskokalorične zaslađivače, kao što je ovo, također mogu koristiti i osobe oboljele od dijabetesa te na taj način mogu uživati u slatkom okusu.
Znate li što je stevija?
VIDEO 'Ja to ne mogu shvatiti!' Ovako je Milanović govorio o Trumpu, a sad mu HDZ to nabija na nos
Za Bidena je kazao da je čovjek koji je 90-ih godina govorio vrlo argumentirano, otvoreno iznosio istinu u vezi s agresijom Miloševića na ovim prostorima
FOTO Ljudi zaprepašteni kontroverznim izgledom makedonskih influencerica, evo kako su nekad izgledale
Blizanke Andrea i Patricija Geors popularnost su ostvarile u vrlo ranoj dobi, a danas se mogu pohvaliti uspjesima na nekoliko područja, među kojima su glazba, manekenstvo i poduzetništvo. Ipak, u posljednje vrijeme sve veću pozornost izaziva njihov izgled.
'Davno je to bilo kad je Kekin bila siromašna. Ušla je u Sabor po istom principu po kojem je Trump postao predsjednik'
Spisateljica Vedrana Rudan prozvala je predsjedničku kandidatkinju Ivanu Kekin zbog, kako kaže, licemjerne borbe za prava siromašnih dok svojoj djeci omogućava privatno školovanje
Jedna navika povećava stres na poslu: Radi ju većina Hrvata, a dovodi i do pada koncentracije
Kao božićna dekoracija i ambijentalna lampa: Ovaj ukras je sve što vam ove jeseni treba u domu