Egzotika na tanjuru

Znate li što su mangostin, lychee, pitaja, rambutan?

Foto: Thinkstock
Rambutan
Foto: Thinkstock
Mangostin
Foto: Thinkstock
Lychee
26.05.2014.
u 21:00
Što prvo pomislite kada čujete egzotika na tanjuru? Mnoge zemlje "skrivaju" prava mala vitaminska bogatstva koja će rijetko tko od nas okusiti
Pogledaj originalni članak

KIVANO ili afrički rogati krastavac vrsta je voća podrijetlom iz Zimbabvea.

Plod ove biljke je jestiv. Iznutra je zelen i po izgledu je sličan krastavcu, a kora mu je žuta i ima bodlje. Okus najviše podsjeća na kombinaciju banane i kivija i vrlo je osvježavajući.

MANGOSTIN

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

U zapadnim zemljama konzumira se tek odnedavno, ali je u kineskoj medicini ovo voće odavno poznato. Njegovi ekstrakti korišteni su za snižavanje temperature, ublažavanje bolova, liječenje infekcija i upala, povećanje energije i borbu protiv kroničnih bolesti.

LYCHEE ili azijska trešnja omiljeno je voće u Kini i na Tajlandu.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kora mu je crvenkastosmeđe boje, a meso mu je prozirno. Da bi se ovo voće lakše oljuštilo, potrebno je zarezati koru i napraviti mali rez. Iz ploda treba izvaditi košticu. Lychee je najbolje jesti svjež, iako se kod nas može pronaći sušen i u konzervi.

PITAJA je podrijetlom iz Južne i Središnje Amerike. Ovo voće vrlo je sočno, slatko i sadrži izuzetno malo kalorija. Obično se jede svježe, ali od njega se prave i sokovi, pa čak i vino. Sadrži veliku količinu vitamina C i kalcija. Poznato je da je kalcij gradivni element za jačanje i čvrstoću kosti, zuba i noktiju.

RAMBUTAN raste u jugoistočnoj Aziji.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Podsjeća na lychee, pa ga negdje čak i zovu 'dlakavi lychee'. Kora mu je crvena i ima bodljice, a unutrašnjost je mesnata i slatka. Plod je sočan, a osim što se može jesti svjež, od njega se pravi i vrlo ukusan džem. Sadrži vitamine A, B i C, željezo, kalcij i magnezij.

>>Ako želite ove godine doživjeti malo egzotike, otputujte u Tunis

>>Antioksidativno djelovanje ovih sjemenki nadmašuje čak i ono bobičastog 'supervoća'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar dva4u
dva4u
10:18 27.05.2014.

ova novinarka piše svakojake besmislice - poput tvrdnje da se mangostin u zapadnim zemljama konzumira tek odnedavno. A još prije 100 godina engleska kraljica je raspisivala ponude za nabavu tog voća. Drugo - novinarki očito nije poznato da je Tajland kopnena država a ne otok, pa se ne može reći "na Tajlandu", nego "u Tajlandu"...

Avatar dva4u
dva4u
10:22 27.05.2014.

" Iz ploda treba izvaditi košticu." --- ma da??? koštica se ne jede? baš čudno... za razliku od koštice trešnje, marelice, breskve, nektarine... koje ova novinarka valjda jede...